Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2014. 12:33:00
SPAS

Počelo spašavanje putnika s broda na Antarktici

Kineski helikopter stigao je do ruskog broda zarobljenog devet dana u antarktičkom ledu i započeo s evakuacijom 52 putnika

Putnike spašava kineski helikopter
Putnike spašava kineski helikopter (Screenshot)

Helikopter s kineskog ledolomca Snježni zmaj prevest će putnike s broda Akademik Šokalski na australski brod Aurora Australis. Chris Turney, vođa privatne ekspedicije, kazao je da su se vremenski uvjeti dovoljno poboljšali da bi se nakon snježnih oluja, magle i leda koji se pomiče konačno mogla izvesti akcija spašavanja.

'Kineski helikopter je stigao do broda Šokalski. Sto posto je sigurno da krećemo. Veliko hvala svima', napisao je Turney na Twitteru.

Ruski je brod sa 74 putnika i članova posade krenuo s Novog Zelanda 28. studenoga kako bi obilježio stotu godišnjicu ekspedicije na Antarktiku australskog istraživača Douglasa Mawsona.

Do sada su tri ledolomca pokušala pomoći, ali dva, francuski i kineski, morala su odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo 7 nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.

02.01.2014. 12:33:00
http://metro-portal.hr/pocelo-spasavanje-putnika-s-broda-na-antarktici/82487/