Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2011. 08:32:00
KULTURNA MANIFESTACIJA

Počelo Osječko ljeto kulture

Ova najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj održava se već 11. godinu i postala je prepoznatljva u cijeloj Hrvatskoj

Fotografija vijesti

Sinoć je na osječkom Trgu Ante Starčevića otkrivanjem skulpture Branka Ružića otvoreno 11. Osječko ljeto kulture, prenosi Hina. Tijekom ove kulturne manifestacije, u Osijeku će se na 3 gradske lokacije održati brojni kulturni programi, predstave, glazbene večeri i likovne izložbe.

Otvarajući Osječko ljeto kulture (OLJK) predsjednik Gradskog vijeća Gordan Matković istaknuo je da je ta najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, koja se otvara na dan zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla, kvalitetom svojih programa postala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj te da je OLJK ušao u program hrvatskih kulturnih događanja.

Programom koji će se izvoditi u tri gradske cjeline, Gornjem gradu, Tvrđi i Donjem gradu "nastojali smo spojiti kullturni duh grada koji je bio prepoznatljiv i kroz dugu osječku povijest", rekao je Matković na svečanom otvorenju na kojem su nazočili brojni građani, đakovačko-osječki nadbiskup, metropolit i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić, pomoćni biskup Đuro Hranić, biskupi srijemski i požeški Đuro Gašparović i Antun Škvorčević te Srećko Šestan, kao izaslanik ministra kulture .

Skulptura "Grupa građana" koja je vraćena na središnji osječki trg Ante Starčevića nakon šest godina, kada je počela obnova toga trga, restaurirana je i "spremna ponovno se družiti sa građanima koji su ga i prije posjećivali, a posebno djeca koja su se rado penjala u krilo 'Grupe građana'", kazao je Matković.

Ispred osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla, na Trgu Ivana Pavla II., večeras je održan gala koncert opernih arija Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Tijekom Osječkog ljeta kulture bit će održano niz kazališnih predstava, među kojima i brojnih gostujućih kazališta iz Hrvatske, te Bugarske i Rumunjske. Između ostalih bit će premijerno prikazana predstava "Emil i detektivi", a program će se završti hit mjuziklom "Footloose".

30.06.2011. 08:32:00
http://metro-portal.hr/pocelo-osjecko-ljeto-kulture/60761/