Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 17:30:00
IZVANREDNA SJEDNICA

Počelo je: Slovenski parlament raspravlja o arbitraži i referendumu

Prema očekivanjima najglasniji su oporbenjak Janez Janša i predsjednik vlade Borut Pahor čija su stajališta u potpunoj suprotnosti

(Andrej Švoger/CROPIX)
Slovenski parlament započeo je u ponedjeljak poslije podne izvanrednu sjednicu posvećenu raspisivanju referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, a u uvodu su svoja suprotstavljena viđenja o arbitraži predočili vođa oporbe Janez Janša i predsjednik vlade Borut Pahor.

Janša je u ime svoje Slovenske demokratske stranke (SDS), ali i ostalih oporbenih stranaka koje se protive arbitraži, pozvao slovenske birače da na referendumu koji bi se održao 6. lipnja glasuju protiv arbitražnog sporazuma. Kako je istaknuo, to je "jedini način da se spriječe njegove štetne posljedice" za slovenske nacionalne interese.

Janša tvrdi da je parlament ratificirao sporazum na ustavno sporan način i da je vlada u njegovoj pripremi ignorirala oporbu. Stoga po njegovu mišljenju na referendumu treba onemogućiti da dođe do arbitraže koja Sloveniji u najboljem slučaju može donijeti nesmetan prolaz hrvatskim teritorijalnim vodama do otvorenog mora i "dokinuti" njen status pomorske države.

Janša smatra da bi odbacivanje sporazuma bilo dobro i za Hrvatsku i za Europsku uniju.

"Za Hrvatsku bi potvrda arbitražnog sporazuma na slovenskom referendumu bila loša jer bi se vrijeme njezina ulaska u EU oteglo i zakompliciralo, ona bi u tom slučaju u EU mogla ući tek nakon što arbitraža donese svoju presudu, a možda i mnogo kasnije", rekao je Janša. Uz to, on drži da bi to bilo loše i za Europsku uniju, jer bi se tako zaustavio njezin projekt širenja na "zapadni Balkan".

Pahor je upozorio na opasnosti do kojih bi moglo doći ako bi građani na referendumu odbacili sporazum. "Ako bi se Slovenija odlučila ne prihvatiti sporazum i ako bi ga (na referendumu) odbacila, to bi bila katastrofalna pogreška", rekao je Pahor. Pojasnio je da je njegova vlada do tog sporazuma, koji po njegovu mišljenju "osigurava vitalne nacionalne interese" države, došla vještim pregovorima.

"Arbitražni sporazum štiti slovenske nacionalne interese, ugled Slovenije u regiji i šire i omogućava da odnosi s Hrvatskom postanu prijateljski", istaknuo je Pahor. Uz to, Pahor smatra da sporazum treba ratificirati i zato što je on u interesu Slovenije i Hrvatske iz sigurnosnih razloga, budući da obje države leže na rubu nestabilnog zapadnog Balkana, čime će Slovenija po njegovim riječima poboljšati i svoj međunarodni ugled. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 17:30:00
http://metro-portal.hr/pocelo-je-slovenski-parlament-raspravlja-o-arbitrazi-i-referendumu/39196/