Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2008. 23:54:54

Počela nova koncertna sezona Zagrebačkih solista

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivo Ravlić/CROPIX)

Koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu Zagrebački solisti započeli su večeras 55. jubilarnu sezonu. Na prvom koncertu izvedena su djela C. Stamitza, F. Couperina i J. Suka, a kao solisti nastupili su violinist Aleksandar Milošev i violončelist David Eggert (Kanada).

Zagrebački solisti utemeljeni su 1953. godine zahvaljujući uglednom violončelistu i pedagogu Antoniju Janigru, a novu koncertnu sezonu započeli su pod umjetničkim vodstvom violiniste Borivoja Martinića Jerčića.

Aleksandar Milošev, solist violist Slovenske filharmonije i član - utemeljitelj gudačkog kvarteta Tartini, podjednako je nazočan na glazbenim pozornicama i festivalima Slovenije i Hrvatske. Nastupao je uz vodeće svjetske umjetnike, a pedagošku karijeru razvio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Drugi gost večerašnjeg koncerta, mladi kanadski violončelist David Eggert, školovao se u Kanadi i Americi, a usavršavao kod vodećih svjetskih violončelist poput Janosa Parkera, Bernarda Greenhousea, Heinricka Schiffa, Raphaela Wallfischa i drugih. Eggert je pobjednik Međunarodnog natjecanja Antonio Janigro koji je početkom ove godine održano u Zagrebu, a na tom je natjecanju osvojio i nagrade Zagrebačkih solista, Koncertne direkcije Zagreb, Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenske filharmonije, te Narodnog doma iz Maribora.

Prvi koncert Zagrebačkih solista u novoj sezoni održava se uz potporu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. (hina/metro-portal)

28.10.2008. 23:54:54
http://metro-portal.hr/pocela-nova-koncertna-sezona-zagrebackih-solista/12733/