Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2010. 23:45:03
GLAZBA JE ZVONKA RADOST

Počela nova koncertna sezona Zagrebačke filharmonije

Svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" počela je nova koncertna sezona Zagrebačke filharmonije, u kojoj taj orkestar obilježava 140. obljetnicu rada

Zagrebačka filharmonija
Zagrebačka filharmonija (www.zgf.hr)

Pod geslom "Jedan orkestar - Bezbroj glazbenih doživljaja" u četvrtak, 7.10. započela je nova koncertna sezona Zagrebačke filharmonije, u kojoj će naš najpoznatiji simfonijski orkestar obilježiti 140 godina uspješnog djelovanja u Zagrebu i Hrvatskoj.

Koncert pod naslovom "Od bolera do sambe" autoritetom i pouzdanom rukom vodio je cijenjeni maestro Uroš Lajovic, već više od tri desetljeća jedan od vodećih dirigenata u regiji, koji je u sezoni 2010./2011. preuzeo mjesto umjetničkog savjetnika orkestra.

U svečanom tonu program je započeo predigrom operi Majstori pjevači Richarda Wagnera, a nastavio se dvjema uspješnicama iz pera Mauricea Ravela: Pavanom za preminulu infantkinju i poznatim Bolerom za svečani završetak koncertne večeri.

S posebnim zanimanjem, dakako, dočekana je izvedba skladbe Samba da camera priznatog hrvatskog skladatelja, predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Njeni atraktivni ritmovi i posebno efektni završetak uz uzvik: SAMBA! iz usta cjelokupnog orkestra, dočekani su toplim odobravanjem svih prisutnih.

U fokusu večeri, s razlogom, bili su Koncert u a-molu Edvarda Griega i Nikolaj Luganski, a taj briljantni ruski pijanist mlađe generacije još jednom je potvrdio zašto svojim prvorazrednim pijanizmom ostavlja bez daha i publiku i kritiku. Oduševljena publika ovacijama i dugotrajnim pljeskom od sjajnog je umjetnika izmamila i bis.

Svečanom otvorenju sezone nazočili su predsjednik Ivo Josipović i brojni visoki uzvanici iz javnog i kulturnog života, a svečani koncert bio je prigoda i za susret ravnatelja Zagrebačke filharmonije Miljenka Puljića s kolegama iz Beogradske i Slovenske filharmonije, Ivanom Tasovcem i Damjanom Damjanovičem, koji su kao njegovi gosti pratili koncert.

Koncertna sezona nastavlja se već za tjedan dana, u petak 15. listopada. U Bijeloj oktavi tada gostuje cijenjeni kineski maestro En Shao.

07.10.2010. 23:45:03
http://metro-portal.hr/pocela-nova-koncertna-sezona-zagrebacke-filharmonije/49404/