Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2010. 13:00:59
LONDON

Počela međunarodna konferencija o Afganistanu

Hamid Karzai je najavio da će pobunjenicima u Londonu ponuditi novi mirovni sporazum, a njihovim vođama i ministarske dužnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Britanski premijer Gordon Brown najavio je u četvrtak na početku konferencije o Afganistanu da će međunarodna zajednica talibanskim pobunjenicima ponuditi financijska sredstva kako bi ih ohrabrila da se odreknu nasilja i uključe u mirovni proces, prenose agencije.

Brown je otvarajući konferenciju, koja se održava u Londonu, istaknuo da bi taj međunarodni fond pružio "gospodarsku alternativu" pobunjenicima koji odbace nasilje.

"Međutim, glede onih pobunjenika koji to odbiju, nećemo imati druge alternative nego da ih vojno progonimo", rekao je Brown, prenosi agencija dpa.

"Naša poruka al-Kaidi mora biti jasna ... porazit ćemo vas, i porazit ćemo vas ne samo na bojnom polju, već i u srcima i glavama svih ljudi na ovome svijetu", rekao je Brown.

Na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu, koju zajednički organiziraju britanska i afganistanska vlada, sudjeluju i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i američka državna tajnica Hillary Clinton, te hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Cilj konferencije je obnoviti i učvrstiti podršku međunarodne zajednice afganistanskim naporima za obnovu i izgradnju zemlje, navodi agencija Reuters.

Talibani su već ranije poručili da je konferencija "gubitak vremena". "Bilo je sličnih konferencija u prošlosti, no nijedna nije riješila afganistanski problem te će se jednako dogoditi s ovom u Londonu", priopćilo je Vijeće talibanskog zapovjedništva u srijedu.

Afganistanski predsjednik Karzai je najavio da će u Londonu ponuditi pobunjenicima novi mirovni sporazum, a njihovim vođama i ministarske dužnosti.

Međutim, talibansko je zapovjedništvo zadovoljno jer njihova pobuna jača zadnjih mjeseci i odbacuje bilo kakve pregovore sve dok strani vojnici ne napuste zemlju. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 13:00:59
http://metro-portal.hr/pocela-medjunarodna-konferencija-o-afganistanu/31649/