Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 11:22:49
KIŠA NE PRESTAJE

Počela evakuacija stanovništva Rastušja, alarmantno u Đakovštini

Đakovački vatrogasci ispumpavanjem vode spriječavaju da ona uđe i u trgovački centar Plodine u Đakovu

(Danijel Soldo / CROPIX )

Radio Slavonija javlja da je započela evakuacija stanovništa Rastušja te da se ona vrši čamcima što samo po sebi dovoljno govori o ozbiljnosti stanja.

Stanovništvu se preporuča da ne piju vodu iz slavine već da piju kupovnu vodu jer postoji mogućnost od kontaminacije vode za piće zbog mogućih izlijevanja septičkih jama

Kiša zadaje sve veće probleme i u Đakovštini

U Đakovštini je od nedjelje do jutros pala 81 litra kiše po četvornome metru zbog čega je od jutros poplavljen dio sela Ratkov Dol u općini Levanjska Varoš, a koje se nalazi u podnožju Dilja.

Prema riječima načelnika varoške općine Slavka Tidlačke, voda je uslijed izlijevanja tamošnja dva potoka - Đuranovca i Bazovca, te ona koja se slijeva s obronaka Dilja, poplavila nekoliko gospodarskih zgrada u Ratkovom Dolu čije je stanovništvo izmjestilo stada ovaca. Radi izlijevanja dva potoka, za promet je od jutros zatvorena lokalna cesta Slobodna Vlast - Ratkov Dol.

Zbog prijetnje izlijevanjem lateralnog kanala na cesti Đakovo - Dragotin, od jutros je zatvorena i ta prometnica. Kiša je na noge digla i sve raspoložive ekipe DVD-a Đakovo i mjesnih DVD-ova u okolici koji ispumpavaju poplavljene podrume. Također ispumpavaju vodu i na pojedinim kritičnim točkama, kao primjerice u prigradskom naselju Budrovci, nakon što se iz odvodnih kanala prelila u dvorišta, prijeti i ulaskom u stambene objekte.

Đakovački vatrogasci ispumpavanjem vode spriječavaju da ona uđe i u trgovački centar Plodine u Đakovu.

"Od sinoć smo zaprimili deset poziva za ispumpavanje podruma po gradu i okolici, no očekujemo da voda - jer kiša neprestano pada - još više zaprijeti tijekom večeri i noći", izjavio je zapovjednik đakovačkog DVD-a Antun Jurman.

Kiša je u pojedinim dijelovima Đakovštine, poput općine Drenje, ugrozila i vodoopskrbu, napunivši i zamutivši bunare, pa je najavljena priprema cisterni za dovoz pitke vode.(hina/metro-portal)

01.06.2010. 11:22:49
http://metro-portal.hr/pocela-evakuacija-stanovnistva-rastusja-alarmantno-u-djakovstini/41458/