Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2012. 13:50:00
DOSADIO VAM JE STAN?

Počastite ga bojama!

Casual stil dopušta svakome da, slijedeći neka pravila, napravi i pokoju ludost

Kako bojama osvježiti stan
Kako bojama osvježiti stan (Roche Bobois Pariz, Kartell)

Žudite li za toplim, udobnim, gostoljubivim domom koji vas jednostavno zove na izležavanje? Glupo pitanje. Pa tko to ne želi? Stoga, namjeravate li svome domu podariti casual stil, Metro Casa vam otkriva nekoliko osnovnih pravila uređenja casual doma. Početnici, upamtite: casual prostorije moraju imati jednostavne detalje, dosta tkanine, odmarajuće, horizontalne linije, niske police, blago osvjetljenje. I da, svaka simetrija je zabranjena. Dakle, detelji su sitni, a sav namještaj  blago zaobljen, bez oštrih rubova.

SrećaYou’re the colour in my life
Oh yeah
When I look into your eyes
I can see you
really understand
You’re bringing back the
colour in my life

Osim toga, casual dopušta svakojake osobne ludosti. Primjerice, stari kavez za ptice iskoristite kao svjetiljku ili svijećnjak, stari kovčeg kao stolić za dnevni boravak, a dasku za peglanje kao mali šank ili stol za kojim, primjerice, doručkujete. Casual je lako uklopiti u rustikalni stil, shabby chic ili čak američki country stil. Casual stil može biti sve, no vi određujete granicu. Kako je danas radni dan dulji, a svakodnevica preopterećena, jasno je da je potreba za casualom sve jača i logičnija, i što je najvažnije, ne iziskuje previše novca. Krenimo stoga laganim koracima prema stanu iz snova!

Pogledajte fotogaleriju!

U šest koraka pretvorite svoj stan u oazu udobnosti i mira

1. Važno je kako se osjećate

Namještaj mora biti udoban i mekan. Jastuci neka budu predimenzionirani i presvučeni tkaninom raskošne teksture - bogatstvo materijala i uzoraka na svakom području.

2. Hrabro s tamnijim bojama

Koristite neutralne boje kao što su boja kože, siva, bež, bijela... No, upotrijebite i druge boje, snažnijeg učinka, premda su pestelne nijanse te koje upućuju na udobnost i pružaju mir. Iskušajte tamnije boje kao što su mornarsko plava, boja punča, možda i boju brusnice.

3. Koristite mat materijale

Materijali također neka budu prirodni - lan, pamuk, vuna. I neka budu mat, u svakom slučaju radije nego sjajni. 

4. Naglasite svaki detalj

Ako želite naglasiti neke detalje, koristite krupnu dugmad, široke, raznobojne trake za zavjese u kontrastnoj boji...

5. Težite krupnijim površinama

Casual stil podrazumijeva duge linije, vodoravne crte i krupnije površine, a ne uspravne, visoke ili sitne.

6. Dobrodošli su stari predmeti

Casual dom voli predmete od željeza, udobne stolce od ratana ili odbačene stare fotelje i zanimljiv stari namještaj koji ste imali sreće pronaći na nekom od uličnih sajmova. 

03.11.2012. 13:50:00
http://metro-portal.hr/pocastite-ga-bojama/10514/