Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2011. 20:38:45
MILOST?

Pobunjenici žele Gadafijevu ostavku, može ostati u Libiji

Pobunjeničko vijeće poslalo je poziv Moameru Gadafiju da podnese ostavku i povuče se u strogo kontrolirane uvjete

Gadafija na sve načine žele skloniti s vlasti
Gadafija na sve načine žele skloniti s vlasti (Wikipedia)

Moamer Gadafi može svoju mirovinu odživjeti u Libiji ako se odrekne svake vlasti, rekao je agenciji Reuters u nedjelju vođa pobunjenika iznoseći najjasniji ustupak koji su do sada pobunjenici ponudili libijskom čelniku.

Gadafi je žestoko odbacivao sve međunarodne pozive da ode s vlasti i obećavao boriti se do kraja no neki članovi njegova užeg kruga naznačili su da su spremni pregovarati s pobunjenicima, pa i o budućnosti libijskog čelnika.

"Kao mirno rješenje ponudili smo mu da podnese ostavku i naloži svojim vojnicima da se povuku iz vojarni i s položaja i onda može odlučiti hoće li ostati u Libiji ili otići u inozemstvo", rekao je u razgovoru vođa pobunjenika Mustafa Abdel Džalil.

"Ako želi ostati u Libiji odredit ćemo mjesto a ono će biti pod međunarodnim nadzorom. A postojao bi i međunarodni nadzor svog njegova kretanja", rekao je Džalil koji je na čelu pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća.

U razgovoru za Reuters u Bengaziju Abdel Džalil, bivši Gadafijev ministar pravosuđa, rekao je da je prijedlog iznio prije mjesec dana putem Ujedinjenih naroda ali još nije dobio nikakav odgovor iz Tripolija. On je rekao da je jedna od sugestija bila da Gadafi provede svoju mirovinu pod stražom u vojarni.

Iako iza Pobunjeničkog vijeća stoji koalicija zapadnih snaga koje bombardiraju Gadafijeve pristaše, i dalje nije potpuno jasno tko je u tom vijeću i tko ga zapravo vodi. Kako Libijom zapravo vladaju plemenski starješine, koji su u većini i dalje odani Gadafiju, ovakvi probni baloni jednostavno ne nailaze na razumijevanje libijskog stanovništva.

03.07.2011. 20:38:45
http://metro-portal.hr/pobunjenici-zele-gadafijevu-ostavku-moze-ostati-u-libiji/60904/