Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2011. 17:14:00
ZBRKA

Pobunjenici se povlače, NATO tvrdi da nije zatražio tako nešto

NATO nije kontaktirao ustaničke snage kako bi im rekao da se povuku s položaja u Bani Validu

Kaos na terenu možda je zakuhao Gadafi

NATO je opovrgnuo u subotu medijsko izvješće da je rekao snagama odanim libijskom Prijelaznom nacionalnom vijeću da se povuku iz grada Bani Valida zbog priprema za zračne udare Saveza, javlja Hina.

"NATO nije kontaktirao ustaničke snage kako bi im rekao da se povuku s položaja u Bani Validu. Mi s njima ne kontaktiramo, mi nemamo kontakte sa snagama NTC-a", rekao je za Reuters jedan dužnosnik NATO-a.

Televizija Al Džazira objavila je kratku vijest bez izvora u kojoj se navodi da je NATO izdao takvo upozorenje snagama odanim NTC-u.

Libijski borci bore se protiv snaga odanih Moameru Gadafiju za kontrolu nad tim pustinjskim gradom - jednom od posljednjih preostalih uporišta bivšeg libijskog čelnika.

Jedan izvor u NTC-u u Tripoliju izjavio je da snage NTC-a koordiniraju akcije s NATO-om oko Bani Valida, ali da nije čuo za upozorenje NATO-a.

Međutim, ustaničke snage ipak su se povukle iz Bani Valida izjavivši da očekuju zračne udare NATO-a, unatoč tome što je Savez opovrgnuo navode o tome da ih je upozorio.

"Lokalni zapovjednici su nam rekli da se povučemo jer će NATO uskoro bombardirati", izjavio je jedan od boraca. Još nekoliko boraca je reklo da očekuju zračne udare.

Reuters javlja da je njegov reporter vidio desetke vozila kako se povlače iz grada.

10.09.2011. 17:14:00
http://metro-portal.hr/pobunjenici-se-povlace-nato-tvrdi-da-nije-zatrazio-tako-nesto/63081/