Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2011. 08:23:00
OPASNA SITUACIJA

Pobuna protiv režima širi se Egiptom

Prosvjedi su se proširili na jug Egipta, Hosni Mubarak prijeti vojnom intervencijom ako izbije kaos

Egipat
Egipat (Wikipedia)

Pobuna egipatskog naroda proširila se na jug zemlje. Istovremeno, režim predsjednika Hosnija Mubaraka upozorio je pobunjenike da će vojska intervenirati ako u zemlji nastane "kaos", prenosi Hina. Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Geit zaprijetio je da će vojska intervenirati "ako nastane kaos i uzeti stvari u svoje ruke".

"Ako se to dogodi (...), oružane snage će morati zaštititi ustav i egipatsku nacionalnu sigurnost. Tada ćemo doći u veoma opasnu situaciju", rekao je, a prenijela je službena agencija Mena.

Bijela kuća je, ne smanjujući politički pritisak, ocijenila da nastavak prosvjeda pokazuje kako političke reforme nisu dovoljne, a State Department je pozvao egipatsku vojsku da se i dalje suzdržava od primjene sile.

Američki predsjednik Barack Obama "istaknuo je da treba odmah poduzeti nužne mjere za urednu tranziciju u Egiptu koja će biti sveobuhvatna, trajna, zakonita i koja će odgovarati težnjama egipatskog naroda", u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Abdulahom, jednim od glavnih saveznika, po priopćenju iz Bijele kuće.

U srijedu, šesnaestog dana pobune, desetci tisuća prosvjednika okupljeni na trgu Tahriru u središtu Kaira, simbolu narodne pobune, i dalje su tražili odlazak Mubaraka koji već gotovo 30 godina vlada Egiptom željeznom šakom.

Prosvjedi su se proširili na jug zemlje, gdje je u El Hargi, 400 km južno od Kaira, pet osoba ranjenih dan ranije u sukobima prosvjednika i policije koji su koristili prave metke, umrlo u srijedu podlegavši ozljedama, izvijestili su medicinski izvori. Stotinjak osoba je pri tome ranjeno.

Pobuna je zahvatila i Asijut, južno od Kaira, gdje su Mubarakovi protivnici zauzeli željezničku prugu i prekinuli promet autocestom koja povezuje sjever i jug zemlje, paleći automobilske gume.

Od 3. veljače prosvjedi uglavnom protječu u miru, a vojska nije koristila silu protiv prosvjednika. U sukobima policije i prosvjednika prvih dana pobune, a zatim i u sukobima Mubarakovih pristaša i protivnika 2. veljače tristotinjak ljudi je izgubilo život, po podatcima UN-a i Human Rights Watcha, a više tisuća je ranjeno.

10.02.2011. 08:23:00
http://metro-portal.hr/pobuna-protiv-rezima-se-siri-egiptom/55168/