Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2012. 12:56:00
NEW YORK

Pobuna proizvođača i potrošača protiv zabrane gaziranih pića

Odluka gradskih vlasti New Yorka o zabrani prodaje gaziranih pića u svrhu borbe protiv pretilosti naišla je na žestoke kritike

Fotografija vijesti

U namjeri da zaustave epidemiju pretilosti koja je zahvatila taj grad, vlasti u New Yorku odlučile su zabraniti prodaju gaziranih pića na uličnim štandovima, što je izazvalo ogorčenje kod proizvođača i dijela javnosti, prenosi Hina.

"Nismo rekli 'ne' ljudima. Mi pitamo, "jeste li sigurni?", "da li stvarno to želite?", kazao je Thomas Farley, povjerenik za zdravstvo New Yorka, na konferenciji posvećenoj smanjenju potrošnje gaziranih pića. "Radi se o slanju poruke ljudima, a istovremeno imaju slobodu piti koliko god hoće", dodao je Farley.

Coca-Cola Co. i McDonald's Corp., zajedno s ostalim proizvođačima pića, priopćili su da bi potrošači morali sami moći odlučivati o tome što će i koliko piti te da gazirana pića nisu jedini razlog povećanja broja pretilih osoba.

Farley se složio da su gazirana pića samo jedan od uzroka epidemije pretilosti kod američkih građana, ali da su ti proizvodi najveći izvor šećera u prehrambenim proizvodima i imaju jedan od najpogubnijih utjecaja na zdravlje ljudi.

"Smiješno je to što ti proizvođači tvrde da ne bismo smjeli poduzeti nešto što će riješiti samo dio problema", kazao je Farley na konferenciji pod okriljem Centra za znanost u javnom interesu u Washingtonu. Dodao je da proizvođači pića slijede isti scenarij kao i duhanska industrija koja je bila povela rat protiv vladinih mjera za zaštitu potrošača od štetnih proizvoda.

Industrija proizvodnje pića će, smatraju analitičari, utrošiti goleme količine novca da pobije na sudu ovu odluku, ali Michelle Mello, profesorica prava i javnog zdravlja na sveučilištu Harvard, smatra da je "teško povjerovati da bi sud tu odluku ocijenio nerazumnom".

Kazna uličnim prodavačima pića za nepoštivanje odluke zdravstvenih vlasti New Yorka iznosi 200 dolara.

Farley i drugi zdravstveni radnici su uvjereni da će ljudi tijekom vremena prigrliti naviku uživanja gaziranih pića u malim količinama, kao što su na kraju prihvatili zabranu pušenja na javnim mjestima, a Coca-Coli i ostalima je poručio da bi barem mogli priznati da su dio problema koji se zove prekomjerna težina.

08.06.2012. 12:56:00
http://metro-portal.hr/pobuna-proizvodjaca-i-potrosaca-protiv-zabrane-gaziranih-pica/71758/