Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2010. 13:50:00
MALO JE POTREBNO

Poboljšajte zdravlje i samopouzdanje dobrim djelima

Barem tako tvrde kanadski znanstvenici koji su proučavali ljudsko ponašanje

Pomoć starijim osobama
Pomoć starijim osobama (Shutterstock)

Tako su izveli jedan zanimljiv eksperiment i dobili iznenađujuće rezultate. Naime, u Kanadi se uz cestu često mogu naći štandovi s toplim napicima. Jedna je znanstvenica tamo kupila kavu i platila piće osobi koja je bila u automobilu iza nje. Idući dan se vratila i čula zanimljivu priču od zaposlenika štanda.

"Sjećate se jučer? Mislim da je bila mala pogreška. Gospodin kojem ste platili kavu rekao je da vas ne poznaje", prepričavao je zaposlenik. "Nema veze. Samo sam htjela biti ljubazna. Znam da zvuči čudno, ali eto", objasnila je znanstvenica. No tu priči nije bio kraj.

"Ma, radi se o tome da sam gospodinu rekao kako ste inzistirali platiti mu kavu. Stoga je odlučio platiti kavu idućem automobilu koji je naišao. Kada se to dogodilo, morao sam reći istu stvar. Vozač je onda platio idućem i tako 21 put zaredom. 21 kava, 21 iznenađena, ali sretna osoba", navodi zaposlenik.

Slučajni čin ljubaznosti je fantastična stvar, objašnjavaju istraživači. Širi se poput šumskog požara. Ako vam netko učini nešto lijepo, osjećat ćete potrebu da mu uzvratite, ili barem vama najbližoj osobi, bez obzira poznajete li je ili ne. Stoga nije čudo kako ovakvo ponašanje pospješuje psihičko zdravlje i podiže raspoloženje. Ljubaznost i pokoja lijepa gesta odmah će učiniti da se osjećate bolje.

Ljudi su ovih dana sumnjičavi i misle kako ih svatko želi prevariti ili opljačkati. No slučajni čin ljubaznosti ne traži ništa zauzvrat. Kada bi smo napravili samo jedan takav čin dnevno, bez obzira koliko mali bio, znali bi smo da je svijet ipak malo bolje mjesto nego kad smo se ujutro probudili.

10.09.2010. 13:50:00
http://metro-portal.hr/poboljsajte-zdravlje-i-samopouzdanje-dobrim-djelima/47684/