Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2008. 21:15:23

Pobjednik Sundancea film o krijumčarenju ljudi u SAD

‘Frozen River’ osvojio glavnu nagradu na najpoznatijem nezavisnom festivalu

Fotografija vijesti

Filmu ‘Frozen River’, priči o krijumčarenju imigranata u SAD, pripala je glavna nagrada na filmskom festivalu u Sundanceu. Quentin Tarantino, član žirija, izjavio je kako je film Courtney Hunt, koja je napisala i scenarij, jedan od najuzbudljivijih trilera koji će se gledati ove godine. Film je dobio nagradu žirija u kategoriji najbolje drame na ovom nezavisnom festivalu koji je završen u subotu.

Film Tije Lessin  i Carla Deala ‘Trouble the Water’ o posljedicama uragana Katrine, proglašen je najboljim američkim dokumentarcem. Publika je za najbolji film odabrala film Jonathana Levinea ‘The Wackness’. Film se fokusira na vezu između maloljetne preprodavačice marihuane i psihijatra kojeg igra britanski glumac Ben Kingsley. Što se tiče najboljeg dokumentarca, publiku je najviše oduševio ‘Fields of Fuel’.

- Trebali bismo zajedno raditi da stvorimo zeleni planet siguran za našu djecu - izjavio je redatelj filma Josh Tickell.

Sundance, festival što ga je 1978. godine utemeljio glumac i redatelj Robert Redford kao niskobudžetni festival za nezavisne filmove, danas privlači holivudska imena poput Toma Hanksa, Roberta De Nira, Bena Kingsleyja i ostale. Hanks je na festival došao predstavljajući film ‘The Great Buck Howard’, u kojem glumi sa svojim sinom Colinom.

Nagrada publikeFilm Tije Lessin  i Carla Deala ‘Trouble the Water’ o posljedicama uragana Katrine, proglašen je najboljim američkim dokumentarcem. Publika je za najbolji film odabrala film Jonathana Levinea ‘The Wackness’.

Sundance se održava od 1978. godine, a utemeljio ga je Robert Redford.

Amy Redford, kći Roberta Redforda, na festivalu je predstavila svoj debitantski film ‘The Guitar’. Sundance je dobio reputaciju festivala na kojem je otkriveno puno niskobudžetnih filmova koji su kasnije postali hitovi. Filmovi poput ‘Male Miss Amerike’ i ‘Reservoir Dogsa’ samo su neki koje je Sundance proslavio. 

Piše: Livija Čveljo
27.01.2008. 21:15:23
http://metro-portal.hr/pobjednik-sundancea-film-o-krijumcarenju-ljudi-u-sad/1645/