Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2012. 15:19:00
MENOPAUZA

Pobijedite valunge vježbama opuštanja

Na kraju su žene iz grupe koje su primjenjivale tehnike opuštanja imale po četiri navale vrućine dnevno, dok su u kontrolnoj grupi imale dvostruko više

Kako se osjećati normalno u menopauzi
Kako se osjećati normalno u menopauzi (Arhiva)

Menopauza ima neugodne simptome koje se uobičajeno liječi nadomjesnom hormonskom terapijom, koja teško da je idealno rješenje. Švedsko je istraživanje pokazalo da se bitno bolji rezultati mogu dobiti učenjem i prakticiranjem tehnika opuštanja.

Žene u postmenopauzi prepolovile su učestalost i snagu valunga, navala vrućine, primjenjujući jednostavne tehnike opuštanja prije i tijekom valunga, dok žene iz kontrolne skupine nisu osjetile nikakve promjene. 

Istraživanjem su obuhvaćene žene starije od 50 godina kojima je menstruacija prestala pred barem godinu dana. Na početku istraživanja imale su prosječno deset navala vrućine dnevno, a na kraju su žene iz grupe koje su primjenjivale tehnike opuštanja imale po četiri navale vrućine dnevno, dok su u kontrolnoj grupi imale dvostruko više.

Skupina koja je vježbala opuštanje također je imala dodatne koristi od vježbanja kao što je manje bolova i kvalitetniji san.

03.12.2012. 15:19:00
http://metro-portal.hr/pobijedite-valunge-vjezbama-opustanja/75229/