Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2012. 20:18:00
RJEŠENJE

Pobijedite sve fobije u samo četiri koraka

Riječ je o bezrazložnom strahu od nekih objekata i pojava, a možete ih se riješiti puno lakše nego što mislite

Fobije se može riješiti
Fobije se može riješiti (Arhiva)

Lifestyle magazin Ask-Men.com odlučio je pozabaviti se fobijama od kojih mnogi od nas pate te pomoći u njihovom prevladavanju. U nastavku slijede četiri koraka borbe protiv fobija. Fobija je najčešće prekomjeran i bezrazložan strah od događaja i objekata (životinja, ljudi, visine,  prostora,  prirodnih pojava...) koji u tom trenutku za osobu predstavljaju opasnost.

Izloženost tome dovodi do visokog stupnja anksioznosti (napetosti) ili pak do pokušaja izbjegavanja objekta ili opasnosti. Tekst nudi rješenja prevladavanja bezrazložnih fobija, izazvanih negativnim iskustvom ili traumom, a ne fobija ozbiljnijeg uzroka i dubljeg poremećaja.

Ne razmišljajte o fobijama

Većina je fobija temeljena na razmišljanju o njima, a ne na stvarnom iskustvu. Strepnja izaziva takvu vrstu fobija a prati je racionaliziranje problema. Uglavnom, ovakvu strepnju čine zastrašujući prizori od kojih vam se koža naježi i čela oznoje. Trebate se suočiti sa svojim strahovima i priznati da se bojite npr. pčele jer vas je ubola kad ste bili dijete. Kada se sve činjenice razmotre, ovakvi su strahovi apsurdni jer vas pčela sigurno nije ubola posljednjih desetak godina.

Porijeklo u traumi- Većina je fobija temeljena na razmišljanju o njima, a ne na stvarnom iskustvu.
- Fobija često vuče porijeklo od nekog traumatičnog trenutka.
- Treba pronaći nešto što će preusmjeriti misli od izvora straha.
Koristite razum

Vaša fobija možda vuče porijeklo od traumatičnog trenutka, ali od tada traumu prati mračna misao na koju se potom nadovezuje sljedeća mračna misao. I početni strah se udaljava od stvarnosti. Umjesto da dopuštate crnim mislima da vas okupiraju, nađite nešto što će vam preusmjeriti misli i dodatno vas angažirati. Na primjer, onaj koji se boji pčela trebao bi se smiriti i sam sebe uvjeriti da nema želju da pčeli okonča život zbog stare fobije.

Radujte se budućnosti

Definirajte inicijativu gledajući u budućnost. Razjasnite što postižete pobjeđujući strah i koja je vrijednost konačnog ishoda.

Zacrtajte sebi nove pobjede

Što više manjih pobjeda u borbi protiv fobija ostvarite, umanjit ćete njezinu snagu. Nije se dovoljno zaustaviti na jednoj pobjedi i očekivati rezultate, važno je ostati ustrajan.

04.03.2012. 20:18:00
http://metro-portal.hr/pobijedite-sve-fobije-u-samo-cetiri-koraka/3251/