Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2010. 18:22:07
LUKA BEBIĆ

Po završetku mandata povlačim se iz aktivne politike

Predsjednik Hrvatskoga sabora danas je i u emisiji Hrvatskoga radija "S Markova trga" potvrdio da će se nakon završetka mandata povući iz aktivne politike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
"Ne mislim se više kandidirati na izborima i po završetku ovoga saziva Sabora neću se više baviti politikom. To je i normalno nakon mojih šest zastupničkih mandata", izjavio je Bebić. Najavio je da će političku karijeru zamijeniti "uživanjem u hobijima", odnosno da će se vratiti svojoj ljubavi agronomiji te se posvetiti nasadima u neretvanskom kraju.

Na pitanje je li zadovoljan dogovorom HDZ-a i SDP-a oko promjena Ustava, odgovorio je da s kompromisom nikada nitko nije u punini zadovoljan, izrazivši zabrinutost mogućnošću ograničavanja biračkoga prava hrvatskih državljana izvan Hrvatske. "Zabrinjava me hoće li ljudi bez prebivališta u Hrvatskoj, koji prema hrvatskom Ustavu imaju biračko pravo, aktivno ili pasivno moći sudjelovati na izborima. Ne znam hoće li se to moći tehnički obaviti u okviru koji je zadan. To je bitnije od toga hoće li biti tri, četiri ili pet zastupnika (iz dijaspore)", rekao je Bebić.

Nisu ga, rekao je, iznenadile negativne reakcije Hrvata iz BiH na dogovorene ustavne promjene, koje će, istaknuo je, "imati velike i dalekosežne posljedice po Hrvate izvan Hrvatske".

Predsjednik Sabora izrazio je uvjerenje da će vladine antirecesijske mjere dati rezultata, pa tako i ona da se za deset posto smanje povlaštene mirovine, među inima i saborskim zastupnicima.

Bebić se slaže s braniteljima koji tvrde da bi trebali biti zadnji u smanjenju mirovina, ali je uvjeren da su branitelji spremni za teške odluke. "Nisu kalkulirali ni kada je bilo najteže, pa sam siguran da neće ni sada", poručio je.

Pozdravlja i vladinu odluku da se saborskim zastupnicima ukine besplatni javni prijevoz, a naknada za putne troškove isplaćuje jedino ako se potvrdi da je putovanje vezano uz parlamentarni rad. Bebić je uvjeren da takve mjere neće usporiti parlametarno komuniciranje i lobiranje među parlamentima članica EU da se odmah po okončanju hrvatskih pregovora pokrene proces ratifikacije sporazuma o pristupu Hrvatske Uniji.

Kao moguću mjeru štednje Bebić je predložio i smanjenje broja saborskih zastupnika. Podsjeća, naime, da Ustav predviđa između 100 i 160 zastupnika, te tvrdi da bi "između 100 i 120 zastupnika bilo optimalno s obzirom na broj stanovnika u Hrvatskoj". "Mogli bi promisliti da li bi se u jednoj izbornoj jedinici moglo birati 12 umjesto 14 zastupnika", kazao je Bebić. (hina/metro-portal)


24.05.2010. 18:22:07
http://metro-portal.hr/po-zavrsetku-mandata-povlacim-se-iz-aktivne-politike/40805/