Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2010. 19:11:00
BETONSKA DŽUNGLA

Plus i minus velegradskog života

Prijevoz, buka, prehrana i spavanje u gradu - prednosti i nedostataka života u velikom gradu je mnogo, ali gotovo za svaki problem postoji neko rješenje

Život u velegradu
Život u velegradu (MWN)

Živite li u betonskoj džungli? Što mislite, hoćete li zbog toga biti dobrog zdravlja ili ne? Metro je razgovarao s nutricionistkinjom Lisom Drayer iz New Yorka kako bi saznao više o tome što zaista znači živjeti u urbanoj sredini u smislu pozitivnih i negativnih učinaka na vaše mentalno i tjelesno stanje.

Gradski prijevoz

Plus i minus: Sjedala u autobusima i tramvajima privlače i zadržavaju prljavštinu, držači za ruke se sigurno ne dezinficiraju svakih sat vremena. Većina velikih gradova je zagađena tako da kretanje na otvorenom - bicikl, pješačenje - u biti i štetno. Nemojte me shvatiti pogrešno: šetnjom u sat vremena možete potrošiti 200-ak kalorija i vožnja biciklom je sjajan način da stignete do posla, ali...

Rješenje: Nosite zaštitnu masku kad ste na biciklu, idite mirnijim rutama gdje ima manje motornih vozila, izbjegavajte špicu. Uz sebe uvijek imajte dezinfekcijske maramice kako biste mogli obrisati ruke nakon tramvaja i autobusa javnog prijevoza.

Fitnes

Plus i minus: Najčešće iz kreveta uletimo pod tuš pa trkom na posao. Uvijek smo u žurbi, ali to ne znači da se uvijek krećemo aktivno.

Rješenje: Pješačite ili vozite bicikl do posla. Umjesto liftom idite stepenicama. ako idete tramvajem ili autobusom, siđite jednu stanicu prije odredišta i pješačite. Na poslu radije odite do stola kolege nego da mu šaljete email - što se više krećete više kalorija trošite.

Buka

Plus i minus: Gradovi su rijetko tihi čak i usred noći. Automobili, sirene, autobusi, pijanci... uvijek se nešto zbiva i uvijek postoji nekakva buka koja može izazvati glavobolju. Istina, kad vam zatreba nešto u tri ujutro uvijek možete otići negdje i kupiti to. Ako ste bili na tulumu, postoje noći tramvaji i autobusi pa možete piti. Ali zato nećete dovoljno kvalitetno spavati da biste bili lijepi i odmorni.

Rješenje: Uzmite svoj mp3 player, stavite slušalice i slušajte glazbu koja će vam pomoći da zaspite.

Spavanje

Plus i minus: Ostajete budni do kasno u noć jer morate završiti nešto za posao (ili pak visite na Facebooku). Stavite sa strane divlji mladenački život - činjenica je da malo tko od nas koji živimo u velikim gradovima spava potrebnih osam sati.

Rješenje: Ograničite uporabu mobitela navečer i i izlaske tijekom radnih dana - ostavite to za vikende.

Prehrana

Plus i minus: Sastanci, rokovi, video pozivi... kad imamo malo vremena to znači da u sebe trpamo prvo na što naletimo. To kako jedemo je neuredno i stoga nekvalitetno. Nema izgovora - velik grad vam daje nebrojene mogućnosti za zdravu prehranu.

Rješenje: Umjesto brze hrane ili slastičarnice odaberite mjesta gdje poslužuju zdravu hranu, salate ili voćna jela. Nju možete naručiti telefonski i preko interneta.
Piše: Romina McGuinness/MWN
03.11.2010. 19:11:00
http://metro-portal.hr/plus-i-minus-velegradskog-zivota/50659/