Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2009. 15:34:12
VLADA ODLUČILA

Plin će za kućanstva poskupjeti 15 posto

POGLEDAJTE VIDEO - Vlada je prvo odobrila povećanje cijena prirodnog plina za oko 19 posto, pa je taj porast za kućanstva ublažila

(Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)

Prirodni će plin za kućanstva od početka iduće godine poskupjeti za 15 posto, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je distributerima plina odobrila povećanje cijena prirodnog plina za prosječnih 19 posto, ali i usvojila mjere za ublažavanje tog porasta kako bi povećanje cijene za kućanstva bilo manje.

To je povećanje od oko 19 posto, ali u Vladi nastoje umirit građane predlažući ublažene mjere za  potporu kućanstvima. 

''Subvencionirati će se povećana cijena tako da ona iznosi maksimalno 15 posto veću cijenu plina", najavio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Subvencionirani dio dolazit će iz državnog proračuna i to iz povećanih prihoda od rudarskih naknada. Popijač je istaknuo da su ovakve cijene plina još uvijek od 20 do 60 posto niže od cijena u zemljama u regiji, primjerice u Sloveniji.

Za ublažavanje rasta cijena u proračunu je osigurano oko 65 milijuna kuna, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je da je ustvari riječ o naknadi od 5 lipa po kubiku za skladištenje, što bi se platilo iz proračuna.

''Umjesto da distributeri to naplate od građana država će iz proračuna platiti trošak skladištenja plina Plinacrou",  rekao je Šuker.

Premijerka je najavila i da će Vlada do 15. siječnja pripremiti cijeli paket mjera za pomoć gospodarstvu, u što ulazi i Fond za gospodarsku suradnju i proces poticanja kreditiranja u koji su uključene HNB i ostale banke.

30.12.2009. 15:34:12
http://metro-portal.hr/plin-ce-za-kucanstva-poskupjeti-15-posto/29655/