Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2019. 20:01:00
ZNATE LI?

Plavuše su i dalje najatraktivnije

Plavuše upadaju u kategoriju žena s kojima bi se muškarci željeli upoznati, dok su brinete bile odabrane kao žene za brak

Plavuša za krevet, brineta za brak?
Plavuša za krevet, brineta za brak? (Arhiva)

Plavuše mogu biti mirne - istraživanje je pokazalo da muškarci više vole plavokose, nego žene s tamnom i crvenom kosom. Ovo se ispostavilo tijekom studije čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu socijalne psihologije, The Journal of Social Psychology.

Kao dio eksperimenta, psiholozi sa Sveučilišta u Minnesoti pokazali su muškarcima fotografije žena različitih boja i dužine kose i zamolili ih da ocijene svaku djevojku sa slike na ljestvici od deset bodova.

Ispitanici su morali navesti procjenu starosti i zdravstveno stanje žena, kao i procijeniti njihovu privlačnost, mogućnost izgradnje dugoročnih odnosa i podizanje zajedničke djece.

Kao rezultat toga, ispostavilo se da muškarci doživljavaju plavokose žene kao atraktivnije, mlađe i zdravije.

Međutim, plavuše, prema muškarcima, uz svu njihovu atraktivnost manje su ozbiljne od brineta, zbog čega su ispitanici svrstavali plavuše u kategoriju žena s kojima bi se željeli upoznati, dok su brinete bile odabrane kao žene za brak.

"Sve je to prirodno svojstveno ljudima, prije svega muškarcima. Kosa je uvijek bila i još uvijek je obilježje fizičkog zdravlja. Kako kosa mijenja boju s godinama, plavuše muškarcima izgledaju mlađe i zdravije, pa prema tome imaju više šansi da osiguraju zdravo potomstvo", kažu autori studije.

Treba napomenuti da je tijekom istraživanja također neočekivano ustanovljeno da su žene s dugom kosom manje privlačne za muškarce od žena sa prosječnom dužinom kose.

28.01.2019. 20:01:00
http://metro-portal.hr/plavuse-su-i-dalje-najatraktivnije/116651/