Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2011. 15:16:00
O RATKU SVE NAJBOLJE

Plavšić nije dobro primila vijest o Mladićevom uhićenju

Ratko Mladić je za Biljanu Plavšić oličenje "kompletne ljudske vrijednosti"

Biljana Plavšić
Biljana Plavšić (YouTube)

U povodu uhićenja haaškog optuženika Ratka Mladića, u utorak se oglasila i ratna predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, ističući kako je teško primila vijest o njegovu uhićenju, javlja Hina.

U jednom od rijetkih javnih istupa otkako se krajem listopada 2009. vratila iz Švedske, gdje je izdržavala zatvorsku kaznu, Plavšić je za beogradski dnevnik "Večernje novosti" izjavila kako nikada nije bilo potrebe o njemu reći nijednu riječ kojom bi ga kritizirala, dodajući da je on za nju "kompletna ljudska vrijednost".

Istaknuo je kako je sve što bi o njemu i danas rekla već napisala tijekom boravka u švedskom zatvoru u knjizi "Svedočim" te da tome ništa ne bi ni dodala ni oduzela.

List prenosi kako ona u tom zapisu među ostalim kaže kako joj je drago što je Mladiću pomogla da se povuče tijekom zime 1995. godine te kako bi, da to nije tada učinio, sigurno ubrzo stigao zahtjev od UN-a s pritiscima i poniženjima te da ga ne može zamijeniti nitko, tko god dođe na njegovo mjesto.

Plavšić je u veljači 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora pošto je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH. Zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom i izraženom kajanju, odbačene su joj dvije točke optužnice za genocid.

Kaznu je služila u ženskom zatvoru Hinsebergu, 200 kilometara od Stockholma, a računajući pritvor u Scheveningu, ukupno je odslužila nešto više od dvije trećine dosuđene kazne te je oslobođena u skladu sa švedskim zakonom po kojem zbog dobrog vladanja zatvorenik nakon toga može biti oslobođen.

31.05.2011. 15:16:00
http://metro-portal.hr/plavsic-nije-dobro-primila-vijest-o-mladicevom-uhicenju/59521/