Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2011. 22:34:30
ULTIMATUM

Platini Josipoviću: Ako ne sredite huligane letite iz svih natjecanja

Michel Platini zbog prosvjeda kod Markovog trga nije se stigao susresti s Jadrankom Kosor pa je svratio na Pantovčak

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Damjan Tadic / CROPIX)

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini na vlastiti se zahtjev susreo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Unaprijed dogovoreni sastanak s Jadrankom Kosor propao je zbog prosvjeda kod Markovog trga, prenosi Hina.

Razgovaralo se o nasilju na nogometnim utakmicama u Hrvatskoj, a Platini je obavijestio Josipovića o odluci UEFA-e da Republici Hrvatskoj odredi rok od godine dana kako bi osigurala održavanje nogometnih utakmica bez navijačkog nasilja. Ukoliko se to ne bude osiguralo, Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) prijeti isključenje iz UEFA-e.

"Ukoliko ne sredite huligane letite iz svih natjecanja," poručio je Platini hrvatskom predsjedniku, te mu uručio pismo kojeg je UEFA uputila i predsjednici Vlade RH i u kojem su navedeni uvjeti koje Hrvatska i HNS moraju ispuniti.

U razgovoru s predsjednikom UEFA-e Josipović je naglasio kako je svjestan problema nasilja na nogometnim utakmicama te da je Vlada RH pripremila novi zakon koji bi trebao pridonijeti rješavanju tog problema.

Predsjednik Josipović će zatražiti od nadležnih institucija da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se suzbilo nasilje na nogometnim stadionima u Republici Hrvatskoj.

Platini je u Zagreb stigao oko 18 sati letom iz Beograda gdje se susreo sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem. Platini je Srbima također zaprijetio izbacivanjem iz kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2012., te izbacivanjem klubova iz europskih kupova u slučaju novih navijačkih nereda.

Francusku nogometnu legendu u zračnoj luci Zagreb dočekali su predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković i glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, a Platini po dolasku nije bio raspoložen za davanje izjava.

Platiniju je ovo bio četvrti posjet Hrvatskoj. Prije pet godina tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac dodijelio je predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću orden Viteza nacionalnog reda za izuzetne zasluge u promicanju nogometa u Francuskoj i svijetu, a orden mu je na svečanosti u rezidenciji francuskog veleposlanika u Zagrebu uručio Platini koji je tada bio dopredsjednik Francuskoga nogometnog saveza,

Platini je bio u Hrvatskoj i koncem siječnja 2008. godine kada se u Zagrebu održao XXXII. kongresa UEFA-e. Tada je hrvatsku metropolu posjetio i predsjednik Međunarodne nogometne federacije Fife Joseph Blatter.

Posljednji put Platini je u Hrvatskoj boravio 20. listopada prošle godine kada je stigao u jednodnevni posjet Zagrebu gdje se susreo s vodećim ljudima Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), te s ministrom znanosti, obrazovanja i športa Radovanom Fuchsom.

24.02.2011. 22:34:30
http://metro-portal.hr/platini-josipovicu-ako-ne-sredite-huligane-letite-iz-svih-natjecanja/55778/