Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2012. 18:59:00
PRIJETNJE

Plaće dolje ili rejting ide u smeće

Slavko Linić napokon će morati zagrabiti i od faraonske kaste sisača državnih jasli

Blah blah blah kreditni rejting
Blah blah blah kreditni rejting (Arhiva)

Ako dođe do prekoračenja za plaće u državnom proračunu morat će se ići na smanjenje plaća, izjavila danas potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec (SDP) upitana za komentar medijskih nagađanja da će vlada osim dodataka na plaće morati smanjiti i osnovicu kako bi spasila kreditni rejting Hrvatske.

"U proračunu su planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima. Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini morat će se ići i na smanjenje plaća u smislu toga da ne možemo narušiti planirani deficit proračuna", kazala je Zgrebec novinarima u Saboru.

Napomenula je i kako je na snazi Zakon o financijskoj odgovornosti, kao jedno od pregovaračkih mjerila, koji kaže da se troškovi moraju smanjivati za jedan postotni poen u odnosu na rast BDP-a. Potvrdno je odgovorila na pitanje prijeti li Hrvatskoj pad kreditnog rejtinga ne uspije li srezati plaće.

"Pad kreditnog rejtinga znači da će svi reprogrami kredita biti pod nepovoljnijim uvjetima, a s obzirom da smo već godinama u situaciji da ne otplaćujemo glavnicu nego samo vršimo reprogram, a u zadnjih nekoliko godina imali smo i problem s plaćanjem kamata, to bi zaista bi bio velik problem za Hrvatsku", ocijenila je Zgrebec. 

 

11.12.2012. 18:59:00
http://metro-portal.hr/place-dolje-ili-rejting-ide-u-smece/75376/