Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2008. 23:52:00

Plaćamo najskuplje gorivo u regiji

Zbog naknada za Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste od 60 lipa po litri, cijene u nas veće nego u susjeda

Sukladno poskupljenju nafte na svjetskom tržištu, cijene naftnih derivata povećane su i u cijeloj regiji jugoistočne Europe, a kako je cijena benzina i dizela i prije bila najviša u Hrvatskoj, taj trend je zadržan i nakon novih poskupljenja. 

Razlike u cijenama

Dakle, i dalje plaćamo najskuplje gorivo u regiji. Naime, cijena Inina eurosupera 95 kod nas je 1,15 eura, isto gorivo u Sloveniji košta 1,05 eura, u Srbiji 1,09 eura koliko stoji i u Crnoj Gori, dok ista količina goriva u Bosni i Hercegovini košta  1,04 eura. Objašnjenje tih razlika nije teško pronaći: u cijeni Inina goriva postoji naknada za Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste od 60 lipa po litri, što automatski povećava cijenu Ininih derivata, i to je glavni razlog zašto je benzin na Ininim crpkama skuplji nego drugdje u regiji.
Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, koji je zajedno s ostalim sindikalnim središnjicama najavio veliki sindikalni prosvjed zbog poskupljenja energije i hrane, rekao je da su u sindikatu svjesni tog problema. 

Sever: Kontrolirati dizel

- Znamo da se ne može jače ograničiti rast cijena Ininih derivata ako rastu cijene na svjetskom tržištu, ali može se učiniti najviše što je moguće a da se ne ugrozi državni proračun ili HAC-ovo financiranje kredita za izgradnju i održavanje autocesta - kaže sindikalist Sever.
- No, pri tome držimo da u mnogo većoj mjeri treba nastojati kontrolirati rast cijena dizela koji je glavno pogonsko gorivo za gospodarstvo, nego što treba ograničavati cijenu eurosupera 95 koji se koristi kao pogonsko gorivo u osobnim automobilima - smatra Sever.  

Piše: sd
20.01.2008. 23:52:00
http://metro-portal.hr/placamo-najskuplje-gorivo-u-regiji/1139/