Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2012. 16:28:07
FINO I KORISNO

Pizza može biti dobra za zdravlje

Nadjevi se stavljaju prema ukusu, no origano je neizbježan na pizzi, a aktivni spojevi iz njega mogu uništiti stanice raka

Fotografija vijesti

Kada bi se nas pitalo pizzu sigurno ne bi svrstali u zdravu hranu, no znanstvenici tvrde da je ona poprilično dobra za nas. Naime, otkriveno je da origano, neizbježni začin na pizzi, ima potencijal da postane novo snažno oružje protiv raka.

Stručnjaci vjeruju da bi medicinski tretmani koji se baziraju na aktivnim spojevima iz origana imali manje nuspojava nego današnji pristupi u liječenju raka prostate - inkontinencija i impotencija.

Znanstvenici sa američkog sveučilišta Long Island proučavali su u laboratoriju djelovanje karvakrola, izomera iz origana, na stanice raka prostate. Rezultati su bili fascinantni. Karvakrol je nakon četiri dana uništio gotovo sve stanice raka.

"Prijašnja istraživanja pokazala su da pizza može smanjiti rizik od raka, no za to je većinom odgovoran likopen iz rajčice. Naša studija je pokazala da i origano može igrati ulogu u borbi protiv zloćudnih tumora", rekla je dr. Supriya Bavadekar, farmakolog i članica tima koji je proveo istraživanje.

Iako su rezultati studije obećavajući nemojte odmah navaliti na pizzu jer znanstvenici upozoravaju da postoji šansa da naše tijelo probavi karvakrol prije nego što uopće počne djelovati.

25.04.2012. 16:28:07
http://metro-portal.hr/pizza-moze-biti-dobra-za-zdravlje/70399/