Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2013. 17:59:00
ZNANSTVENA STUDIJA

Pivo nas može učinit jačima, zdravijima i mršavijima

Pivo i mlijeko sadrže čudesni vitamin PP koji je u laboratorijskom eksperimentu spriječio pretilost, ojačao mišiće, a vjeruje se da može i produljiti život

Pivo sprječava pretilost
Pivo sprječava pretilost (Arhiva)

Ako ste večeras planirali popiti pivo ili dva učinit ćete si ogromnu uslugu jer su znanstvenici otkrili da kemijski spoj nikotinamid ili vitamin PP iz vašeg omiljenog pića može bez ikakvih nuspojava spriječiti pretilost i dijabetes, ojačati mišiće, a čak se sumnja da produljuje život.

Kako bi provjerili učinak nikotinamida, soli nikotinske kiseline, znanstvenici iz Švicarske i SAD-a proveli su eksperiment u kojem su laboratorijske miševe deset tjedana držali na dijeti bogatoj masnoćama, s time da je jedna grupa glodavaca dobivala vitamin PP.

Rezultati su bili impresivni. Miševi koji su uz masnu hranu dobivali nikotinamid nabacili su značajno manje tjelesne mase, nevjerojatnih 60 posto, nego glodavci koji uz jelo nisu dobivali čudotvorni spoj. Niti jedan laboratorijski miš na vitaminima nije obolio od dijabetesa, dok to nije bio slučaj u kontrolnoj grupi.

Glodavci na nikotinamidu imali su veću kondiciju i mišići su im bili u boljem stanju nego miševi koji su konzumirali samo masnoćama zasićenu hranu.

Znanstvenici vjeruju da nikotinamid ili vitamin PP djeluje slično kao resveratrol iz crvenog vina tako što pospješuje rad mitohondrija i jača stanični metabolizam. Pošto nikotinamid pozitivno utječe na mitohondrije koji pak igraju važnu ulogu u starenju stanica, stručnjaci vjeruju da bi čudotvorni spoj mogao produljiti ljudski život.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Cell Metabolism journal, a znanstvenici kažu kako će u bliskoj budućnosti provesti klinička ispitivanja.  

Nikotinamid se inače nalazi u mesu, jetri, jajima, mlijeku, ribama, zelenom povrću i kvascu

09.05.2013. 17:59:00
http://metro-portal.hr/pivo-nas-moze-ucinit-jacima-zdravijima-i-mrsavijima/71773/