Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2019. 18:01:00
MLJAC

Pistacije - grickalice koje treba shvatiti ozbiljno

Pistacije su dobar izvor vlakana, proteina, magnezija, bakra, vitamina E, folne kiseline, sterola - tvari koja se nalazi u biljkama, a u ljudskom organizmu snižava kolesterol

Pravo blago
Pravo blago (Arhiva)

Pistacije su puno više od grickalice koje nam služe za usputnu zabavu dok gledamo nešto zanimljivo na televiziji.

Pistacije su dobar izvor vlakana, proteina, magnezija, bakra, vitamina E, folne kiseline, sterola - tvari koja se nalazi u biljkama, a u ljudskom organizmu snižava kolesterol.

Nutritivne vrijednosti su zanimljive - 30 grama oljuštenih pistacija sadrži cca 150 kalorija, 12 grama masti, 6 grama proteina, 7 grama ugljikohidrata, 3 grama vlakana i 2 grama šećera.

Zdravstvene koristi pistacija

Bogate su antioksidansima - intenzivno zelena boja pistacija znak je da su bogate antioksidansima, zbog čega imaju jači antiupalni učinak na tijelo od ostalih orašoida. Pistacija je zelena zbog luteina, koji je povezan s beta-karotenom i vitaminom A te antocianina.

Bogate su vlaknima - vlakna su važna za funkcioniranje probavnog trakta i  održavanje zdrave tjelesne težine. Zahvaljujući vlaknima dulje osjećamo sitost, zbog čega nam pistacije pomažu da utažimo glad i skinemo višak kilograma.

Siromašne su kalorijama - za razliku od većine orašastih plodova koji obiluju zdravim masnoćama, ali i kalorijama, pistacije imaju malo nisku kalorijsku vrijednost, zbog čega su idealne grickalice.

Uz sve navedeno, pistacije obiluju zdravim masnoćama (najvećim dijelom mononezasićenim i polinezasićenim mastima) koje pomažu sniziti loš kolesterol te na taj način smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara. Osim toga, regeneriraju stanice i čuvaju zdravlje mozga.

Sve u svemu - sjajna stvar!


04.12.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/pistacije-grickalice-koje-treba-shvatiti-ozbiljno/122309/