Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2012. 11:35:00
TAJNE ZANATA

Pismo umirovljenog provalnika

Izgleda li vam moje lice poznato? To je vjerojatno zato što sam vam prošlog tjedna čistio tepihe, postavljao pločice u kupaonici ili dostavljao pizzu

Fotografija vijesti

Mnogi misle da je provalnički biznis nešto što rade samo lijenčine ili oni koji nisu sposobni pronaći pravi posao. Na stranu to što se prisvajanjem tuđih stvari iz njihovih domova istovremeno krši više kaznenih propisa, provaljivanje u kuće i stanove prava je umjetnost, barem dok vas ne otkriju. Srećom, ponašanje velike većine ljudi znatno mi olakšava posao. Kad bih se morao odlučiti za deset najvažnijih savjeta koje vam mogu dati, oni bi vjerojatno izgledali ovako:

1. Izgledam vam poznato? To je vjerojatno zbog toga što sam vam prošlog tjedna čistio tepihe, postavljao pločice u kupaonici ili dostavljao pizzu.

2. Pogledajte samo kako je divno to egzotično cvijeće ispred vaše kuće. Baš se vidi da imate sjajan ukus i da ne štedite novca kad je uređenje doma u pitanju. Baš me zanima jeste li i unutrašnjost kuće ukrasili jednako vrijednim predmetima.

3. Zasigurno ste čuli da pažljivo gledam koliko vam pošta dugo stoji u sandučiću prije negoli ju pokupite. A jeste li znali da ponekad i sam znam ostaviti kakvu reklamu za lokalnu pizzeriju na vašim vratima, samo da vidim koliko vam treba da ju bacite u smeće?

4. Vani lijeva kao iz kabla, a vi se pri izlasku iz kuće borite s otvaranjem kišobrana na jakom vjetru te pritom zaboravite zaključati ulazna vrata? To je sasvim ljudska greška i to vrlo česta. Ali znajte da ja ne uzimam slobodan dan kada je vani loše vrijeme.

5. Kao i svaki drugi dobro odgojeni lopov, i ja uvijek kucam na vrata. Ukoliko ih otvorite, pitat ću vas kako se dolazi do obližnje trgovine ili vam ponuditi svoje usluge čišćenja kuće. Ipak, vjerujemo da se moj i vaš pojam „čišćenja kuće" poprilično razlikuju.

6. Mislite li da stvarno neću pogledati što se nalazi u staroj čarapi koju držite na dnu ladice? Isto vrijedi i za sve ostale ladice, noćni i kupaonski ormarić te prostor ispod madraca vašeg kreveta.

7. Unatoč čestoj zabludi, većina mojih kolega i ja gotovo nikad ne ulazimo u dječju sobu.

8. Stručnjaci za sigurnost su u pravu, u velikoj većini situacija nemam vremena baviti se obijanjem vašeg sefa u radnoj sobi. To ne znači da ga neću uzeti sa sobom ukoliko nije dobro zavaren u metalnu površinu.

9. Glasan radio ili televizor koje možete ostaviti upaljene dok niste kod kuće često su bolja zaštita od najboljeg alarmnog sustava.

10. U svom poslu iz dubine duše mrzim samo dvije stvari: glasne pse i znatiželjne susjede.

S poštovanjem,

Richard T. Wright, stručnjak za sigurnost i umirovljeni provalnik

26.04.2012. 11:35:00
http://metro-portal.hr/pismo-umirovljenog-provalnika/70423/