Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2013. 19:01:00
ODLIČNO

Pisci će dobivati naknade za posudbe u knjižnicama

Ministarstvo kulture i Društvo hrvatskih književnika potpisali su Ugovor koji će hrvatskim autorima omogućiti isplatu naknade za posudbu u javnim knjižnicama

Sjajna ideja, nadamo se i dobroj realizaciji
Sjajna ideja, nadamo se i dobroj realizaciji (Arhiva)

Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, na temelju kojeg je ugovor zaključen, autorima je priznato pravo na primjerenu naknadu ako se izvornik ili primjerci njihovih djela posuđuju posredovanjem javnih knjižnica, a DHK je ovlašten za kolektivno ostvarivanje prava autora na naknadu za javnu posudbu na temelju odobrenja Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo.

DHK zastupa nositelje prava na temelju pojedinačnih punomoći, kao i na temelju zakonski presumirane punomoći za sve domaće i strane nositelje prava, osim onih koji su izričito pisanim putem obavijestili Društvo da ne ostvaruje njihova prava.

Ministarstvo kulture je preuzelo obvezu plaćanja naknade, jednokratno u godišnjem razdoblju, na način da se od ukupnog iznosa naklade deset posto izdvaja u Fond za poticanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, gdje će ići i sredstava koja tijekom pet godina zbog nemogućnosti utvrđivanja nositelja prava nisu raspodijeljena autorima.

Raspodjelu sredstava Fonda obavljat će njegov odbor u kojem će biti po jedan predstavnik DHK-a, Hrvatskog društva pisaca, Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade, Društva hrvatskih književnih prevoditelja i ULUPUH-ove sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo.

Ukupno primljeni iznos naknade koji pripada autorima dijeli se s ukupnim brojem posudbi u županijskim narodnim knjižnicama u prethodnoj godini.

Dobiveni iznos množi se s brojem posudbi pojedinog autora i iznosi sto posto iznosa za pisce, 40 posto iznosa za prevoditelje te deset, odnosno pedeset posto za ilustratore, ovisno je li djelomično ili potpuno ilustrirano djelo.

Društvo obavlja obračun i isplate naknada jednom godišnje, do 1. listopada tekuće godine za prethodnu.  Nositeljima prava isplaćuju se na račun u banci, u minimalnom iznosu 50 kuna, a maksimalnom 40 tisuća kuna. Manji, odnosno veći iznosi od tih uplatit će se u Fond.

21.11.2013. 19:01:00
http://metro-portal.hr/pisci-ce-dobivati-naknade-za-posudbe-u-knjiznicama/81738/