Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2011. 09:00:00
AERODROMSKE PRIČE

Pisac Tony Parsons seli na Heathrow

Britanski pisac Tony Parsons idućih će sedam dana provesti u londonskoj zračnoj luci Heathrow

Tony Parsons
Tony Parsons (HarperCollins)

U sklopu projekta "writer-in-residence" ("pisac na boravku") britanski pisac Tony Parsons idućih će sedam dana provesti u londonskoj zračnoj luci Heathrow, lutajući njezinim terminalima u potrazi za ljudima i događajima, susretima i rastancima koji će poslužiti kao inspiracija za njegovu novu knjigu, prenosi Hina.

Iako će spavati u jednom od obližnjih hotela, Parsons, novinar i pisac, autor poznatog romana "Čovjek i dječak" (1999.), koji je 2001. proglašen za britansku knjigu godine, dane će provoditi u šetnjama zračnom lukom i razgovarima s putnicima i osobljem. Cilj mu je, kako je rekao, "svoj boravak iskoristiti kako bi ponovno udahnuo život žanru 'aerodromskog romana'".

"Zračne su luke prizorište ekstremnih emocija, gdje ljudi dolaze i odlaze, a iskustva počinju i završavaju. Pružila mi se nevjerojatna prilika da živim na Heathrowu i pišem o ljudima na čije živote on utječe. Jedva čekam podijeliti svoja iskustva i oživjeti žanr aerodromskog romana u svojoj prvoj zbirci kratkih priča", kazao je Parsons, veliki obožavatelj romana "Aerodrom" Arthura Haileya iz 1960tih.

Zbirka kratkih priča "Polasci: sedam priča s Heathrowa" bit će 13. po redu Parsonsova knjiga, koji je formulu za uspjeh pronašao usredotočivši se na muke muškaraca u 30-ima. Neki od njegovih najprodavanijih romana su "My Baby" (2001), "Muž i žena" (2003.), "Obitelj" (2004.), "Priče naše mladosti" (2006.), "Moja najdraža supruga" (2007.), "Novi početak" (2009.) i "Men From the Boys" (2010.). Njegovi se romani u pravilu bave problemima u odnosima, emocionalnim dramama i traumama modernih ljudi.

On je drugi pisac koji sudjeluje u tom projektu, koji sponzorira tvrtka koja upravlja Heathrowom, nakon filozofa i književnika Alaina de Bottona, koji je 2009. u toj zračnoj luci napisao dio jedne knjige.

Parsonsovih "tjedan dana Heathrowa" počinje 3. kolovoza, knjiga će biti objavljena u listopadu, a putnicima će potom biti podijeljeno pet tisuća besplatnih primjeraka.

03.08.2011. 09:00:00
http://metro-portal.hr/pisac-tony-parsons-seli-na-heathrow/61916/