Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2011. 11:42:46
HIPGNOSIS

Pink Floydi imaju najbolji omot albuma - Dark Side of The Moon

DIzajnerska skupina Hipgnosis koja je sedamdesetih godina radila naslovnice skoro svih najznačajnijih rock izvođača pobijedila je na natjecanju.

Fotografija vijesti

Britanska dizajnerska skupina Hipgnosis koja je dizajnirala omot albuma "Dark Side Of The Moon" grupe Pink Floyd dobila je nakon tridesetak godina još jedno veliko priznanje za svoj rad. Taj je omot proglašen je najboljim u povijesti u anketi britanskog glazbenog internetskog portala MusicRadar.com.

Pobjednički omot osmislila je dizajnerska skupina Hipgnosis, koja je radila i na drugim albumima Pink Floyda, i na njemu nema nijednog slova. "Dark Side Of The Moon" jedan je od najprodavanijih albuma svih vremena. Skupina koju su predvodili Thorgerson i Powell djelovala je od 1968. do 1982. godine i za to je vrijeme dizajnirala stotinjak albuma Pink Floyda, Led Zeppelina, Wingsa, Petera Gabriela i mnogih drugih.

Nijihova slika na crnoj podlozi sa zrakom bijele svjetlosti koju prizma dijeli u spektar boja pobijedila je u anketi ispred umjetničkih djela koja su na svojim omotima objavljivali Nirvana, Beatlesi i The Clash.

Na drugom mjestu je omot albuma "Nevermind" grupe Nirvana, slika djeteta koje pod vodom pliva za novčanicom zakvačenom na udicu.

Treći je omot Beatlesa "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", rad Sira Petera Blakea, kolaž slavnih likova okupljenih oko članova grupe.

"London Calling" grupe The Clash, s fotografijom Pennie Smith koja je snimila Paula Simonona kako razbija bas gitaru, a naziv albuma ispisan je slovima inspiriranim debitantskim albumom Elvisa Presleyja, na četvrtom je mjestu. Peti je omot debitantskog albuma grupe Rage Against The Machine.

Sudionici ankete glasali su o omotima albuma od 60-ih godina do današnjih dana.

"The Dark Side Of The Moon nepobitan je dokaz da je jednostavna i trajna slika dobitna formula kada je u pitanju umjetnost kreiranja omota albuma, posebno kada je na albumu takva vječna glazba", rekao je Will Groves, urednik MusicRadara. "Ujedno je i dobrodošao podsjetnik na vrijeme kad je omot albuma bilo mnogo više od sličice od nekoliko stotina piksela u .jpeg formatu na iTunesu".

U najboljih deset omota još se nalaze: 6. Iron Maiden - The Number Of The Beast, 7. The Beatles - The White Album, 8. Joy Division - Unknown Pleasures, 9. King Crimson - In The Court Of The Crimson King, 10. Pink Floyd - Animals.

17.05.2011. 11:42:46
http://metro-portal.hr/pink-floydi-imaju-najbolji-omot-albuma/58944/