Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2013. 20:04:00
ATERONO

Pilula od rajčice protiv moždanog i srčanog udara

Modificirani likopen iz rajčice ima pozitivne učinke na gotovo svaki upalni proces u tijelu, kao i na artritis i dijabetes

Rajčica je puna korisnog likopena
Rajčica je puna korisnog likopena (Arhiva)

Likopen, vrlo važan sastojak rajčice odavno je poznat po svojim protuupalnim karakteristikama, a u modificiranoj varijanti krv ga lakše apsorbira nego prirodni, dodatno snižavajući rizik od srčanog i moždanog udara te karcinoma, pokazalo je istraživanje provedeno na Cambridgeu.

Dvomjesečno istraživanje rezultiralo je zaključkom da likopen u modificiranom obliku, kao pilula, pomaže boljem radu stanica krvožilnog sustava.

Stanice su apsorpcijom likopena postale osjetljivije na dušični monoksid, plin koji širi krvne žile i pojačava protok krvi tijekom vježbanja.

Kako bi se pacijenti riješili tableta za snižavanje kolesterola, znanstvenici s Cambridgea razvili su ovu pilulu koja će pomoći u slučajevima kad nije moguće uzimati klasične tablete, a pritom su uvjereni da ovaj oblik likopena ima puno bolje učinke na zdravlje.

Naime, uz povoljne učinke na krvožilni sustav, modificirani likopen dobro djeluje i na sve upalne procese te dijabetes i artritis, a znanstvenici su uvjereni da usporava razvoj stanica karcinoma.


08.01.2013. 20:04:00
http://metro-portal.hr/pilula-od-rajcice-protiv-mozdanog-i-srcanog-udara/75872/