Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2008. 23:59:59

Pilot spasio avion od katastrofe

Lufthansin Airbus sa 137 putnika zbog vjetra se zamalo srušio prilikom slijetanja u Hamburgu

Udar vjetra zanio je avion u lijevu stranu, no 39-godišnji pilot Oliver A. u posljednjoj je sekundi uspio letjelicu podići sa zemlje
Udar vjetra zanio je avion u lijevu stranu, no 39-godišnji pilot Oliver A. u posljednjoj je sekundi uspio letjelicu podići sa zemlje (BILD)

Oluja Emma, koja je proteklog vikenda harala većim dijelom Europe, mogla je biti kobna za 137 putnika Lufthansinog Airbusa A320 na letu iz Münchena u Hamburg u subotu. Naime, prilikom slijetanja u hamburšku zračnu luku,  vjetar koji je puhao brzinom od 250 kilometara na sat zanio je avion u lijevu stranu pa se letjelica zamalo krilom zabila u tlo. Samo prisebnost pilota, 39-godišnjeg Olivera A. koji je u posljednjoj sekundi zrakoplov uspio podići sa zemlje, spasila je putnike i avion od katastrofe.

Nakon što je ponovno uzletio, zrakoplov je još neko vrijeme kružio iznad aerodroma, a potom ga je pilot sigurno prizemljio. Prema riječima glasnogovornika Lufthanse Wolfganga Webera putnici su bili u šoku, a nekolicina njih čak i na rubu suza. Srećom, nitko od njih nije ozlijeđen. - Bilo je stravično. U sekundi mi se učinilo da nas više nema - rekla je jedna putnica. Zrakoplov je pretrpio manja oštećenja na lijevom krilu kojim je zahvatio tlo.

- Prilikom slijetanja snažan nalet vjetra odbacio nas je u stranu prema zemlji i bili smo prisiljeni odmah uzletjeti. Taj manevar dio je standardne procedure u ovakvim i sličnim situacijama, koji se na obuci redovito uvježbava - stoji u izvještaju pilota Olivera A. kojeg su u  Njemačkoj već proglasili nacionalnim herojem. Snimka dramatičnog slijetanja odmah je osvanula na internetu. Inače, u nevremenu koje je u subotu i nedjelju zahvatilo sjever i sjeverozapad Europe poginulo je 13 osoba, a šteta se samo u Njemačkoj broji u milijunima eura.  (METRO)

03.03.2008. 23:59:59
http://metro-portal.hr/pilot-spasio-avion-od-katastrofe/3867/