Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2010. 13:33:15
S LIJEVA NA DESNO

Pilići znaju brojati i tako razlikovati predmete

Ptice su uspjele identificirati određeni predmet u nizu od 16 sličnih ili identičnih predmeta, koji su bili u vertikalnom položaju, na temelju njegove redne pozicije

...,dva, tri, čet'ri...
...,dva, tri, čet'ri... (Deviantart)

Pilići mogu brojati, vole to činiti s lijeva na desno i čak su sposobni razlikovati jedan određeni predmet od mnogih. Tako bar stoji u rezultatima studije provedenoj na Sveučilištima u Padovi, Trentu i kanadskom Saskatchewanu koji su objavljeni u časopisu Biology Letters. Istraživači su ispitivali sposobnosti dvije vrste ptica - domaćih pilića starih pet dana i odraslih lještarki.

Ptice su uspjele identificirati određeni predmet u nizu od 16 sličnih ili identičnih predmeta koji su bili u vertikalnom položaju na temelju njegove redne pozicije. No, nije se stalo na tome. Kad se predmeti okrenu za 90 stupnjeva, ptice su opet bez problema uspjele identificirati isti predmet. Obje vrste pernatih životinja učinile su to na način da su brojale redne pozicije i to s lijeva na desno.

Smatramo da je potrebno još ispitivanja kako bismo shvatili prirodu koja ih navodi na odabir jednog načina brojanja iz ove studije", rekla je profesorica Lucia Regolin, docentica pri odjelu Opće psihologije sveučilišta u Padovi. Iako je još rano tražiti izravne poveznice s mentalnim numeričkim sklopom kod ljudi, istraživanja u to smjeru mogla bi podrobnije rasvijetliti i mogućnost da su ova dva fenomena (ljudsko brojanje i čitanje s lijeva na desno i životinjsko) proizašla iz zajedničkog evolucijskog izvora, kaže Regolin.
16.01.2010. 13:33:15
http://metro-portal.hr/pilici-znaju-brojati-i-tako-razlikovati-predmete/30805/