Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2014. 15:05:00
SAVJETI

Pića koja treba izbjegavati u širokom luku

Našem je tijelu tekućina potrebna u dovoljnim količinama preko dana, no često ono što pijemo radi više štete nego koristi

Kava s dodacima dogura i do 650 kalorija
Kava s dodacima dogura i do 650 kalorija (Arhiva)

Pretilost ne dolazi ni od čega, a oni koji se čude kako im kilogrami idu gore kad su na dijeti, sljedeći put kad sjednu na kavu ili piće neka se sjete ovog članka i razmisle o količini kalorija koje na taj način unose u organizam. 

Počinjemo s kavom i napicima na bazi kave, jer u današnje vrijeme je sve čudnije kad naručite običnu kavu u kafiću. No, kad pogledate što vam sve stavljaju unutra i zbrojite kalorije, možete lako doći do 500 ili više kalorija, što je gotovo četvrtina potrebnog dnevno unosa. Dva obilna velika cappucina s mrvicama i cimetom su zapravo pola dnevnih potreba?! Razmislite još jednom ...

Ako ste dan odlučili završiti s prijateljima u nekom baru i naručite koktel, probajte preskočiti pina colade i margarite. Naime, prosječna pina colada ima, vjerovali ili ne, 700 kalorija. Popijete dvije, tri i .... kile same dolaze.

Sličnu katastrofu našem tijelu rade i razni frapei i milkshakeovi. U slučaju da ga radite sami, imate potpunu kontrolu nad tim što pijete, ali u kafiću će vam uvaliti i zaslađeni sirup, pa se kalorije samo množe.

Gazirani sokovi imaju hranjivu vrijednost - nula, a ako ih pijete svaki dan možete povećati masnoću jetre do 142 posto, dok će ostali organi povećati masnoću oko 30 posto, koliko će skočiti i razina triglicerida u krvi. 

Ništa bolja nisu ni energetska pića koja u onoj svojoj maloj limenci imaju 280 kalorija i nevjerojatnih 62 grama šećera, zamaskirana na deklaraciji raznim imenima. Znači, skače razina šećera u krvi, a kile se talože ...

Niti vode s okusima nisu bezazlene, jer uz sve vitamine i minerale imaju i gomilu šećera, koju opet treba provjeriti na deklaraciji prije nego što je kupite. 

Što onda piti? Običnu vodu uz običnu kavu u kafiću, a kod kuće provjerite deklaracije, pa se nećete čuditi kad stanete na vagu.

12.05.2014. 15:05:00
http://metro-portal.hr/pica-koja-treba-izbjegavati-u-sirokom-luku/84919/