Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2009. 13:53:25
PRESEDAN

Phillip Morris mora platiti 8 milijuna dolara odštete udovici pušača

Pušio tri kutije dnevno, umro u 55. godini, snosi 58 posto odgovornosti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Sud na Floridi dosudio je američkom proizvođaču cigareta Phillipu Morrisu da mora isplatiti 8 milijuna dolara udovici pušača umrlog od raka pluća, što bi mogao biti presedan.

Udovici Elaine Hess porota je odbila zahtjev za isplatom 130 milijuna dolara, uz obrazloženje da je njezin suprug Stuart Hess snosio 58 posto odgovornosti za svoju smrt zato što je sve do smrti 1997. godine, na dan pušio do tri kutije cigareta Benson & Hedges.

Hess je umro s 55 godina, a pušio je više od 40 godina.

Nakon devetsatnog vijećanja porota je dosudila dva milijuna dolara odštete za Elaine Hess i milijun dolara za njezina sina Davida. Proizvođaču cigareta izrekli su kaznu od pet milijuna dolara.

Philip Morris je odmah najavio žalbu.

Ta presuda, koju je donijela porota u gradu Fort Lauderdale, mogla bi poslužiti kao presedan za 8.000 drugih sudskih postupaka.

Mnogobrojni sudski postupci u pripremi su na Floridi od 2006., kad je Vrhovni sud poništio rekordnu odštetu od 145 milijuna dolara u zbirnoj tužbi više osoba protiv proizvođača cigareta.

Dok "Altria", koja je tvrtka-majka proizvođača "Phillip Morris", najavljuje da će se oštro braniti i da ta presuda neće donijeti lavinu sličnih, odvjetnik Edward Sweda, specijaliziran za slične predmete, uvjeren je da je presuda "ohrabrujuća" i da će slijediti nove. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 13:53:25
http://metro-portal.hr/phillipe-morris-mora-platiti-8-milijuna-dolara-odstete-udovici-pusaca/15061/