Metro-portal.hr

objavljeno 31.10.2018. 08:01:00
EHHH...

Pew Research Center: Europa je ideološki podijeljena

Studija Pew Research Centera pokazuje duboki ideološki jaz u Europi. Sporni su odnosi prema muslimanima, Židovima, homoseksualcima. Odgovori se bitno razlikuju od regije do regije

Svatko vuče na svoju stranu
Svatko vuče na svoju stranu (Arhiva)

Zid koji je do 1989. dijelio Europu je fizički odavno pao. No, u kulturološkom smislu je i dalje tu, barem neki njegovi dijelovi o kojima se govori u studiji američkog Pew Research Centera: odnos Europljana prema onome o čemu se na području Starog kontinenta trenutno burno diskutira: o muslimanima i Židovima, o istospolnim brakovima i prekidu trudnoće, kao i o odnosu svakog pojedinca prema vlastitoj kulturi.

Najveći razdor između zapadne i istočne Europe se vidi u stavovima kada je riječ o muslimanima. Najveću spremnost da muslimana prihvate u obitelji (na primjer sklapanjem braka) izrazili su Norvežani. 82 posto Norvežana je na ovo pitanje odgovorilo potvrdno, za njima slijede Šveđani s 80 posto. Odmah iza su Finci: 66 posto ispitanika u toj zemlji je kazalo "da". Slično otvoreni su i Nizozemci i Belgijanci, 88 i 77 posto. I Španjolci i Francuzi pokazuju visoku stopu tolerancije, 74 i 66 posto.

Njemačka je u "zlatnoj sredini" s 55 posto onih koji bi mogli zamisliti muslimana ili muslimanku u vlastitoj obitelji. I kod njemačkih susjeda Austrije i Švicarske je situacija slična. No u istočnim zemljama je spremnost na tako nešto u padu. Tako bi samo trećina Poljaka (33%) prihvatilo muslimana ili muslimanku kao novog člana obitelji. Među Mađarima njih samo petina (21%), a svega 12 posto Čeha. Dalje na jugoistoku i istoku kontinenta ovaj postotak ponovo raste. 57 posto Hrvata i skoro polovica Slovaka (47%) ne bi imalo ništa protiv muslimana u obitelji. Suzdržani su po tom pitanju bili Bugari, Rumunji, Grci i Rusi. U ovim zemljama je pozitivno odgovorila samo trećina ispitanika.

Vlastita kultura

Ispitanici u navedenim zemljama su bili otvoreniji kada su govorili o Židovima. Njih bi u obitelji prihvatilo 96 posto Nizozemaca, a za njima slijede Norvežani (95%) i Danci (92%). U Njemačkoj, zemlji koja je odgovorna za pogrom nad europskim Židovima, dobre dvije trećine (69%) bi moglo zamisliti da imaju Židove kao rođake. Najmanji postotak onih koji bi prihvatili Židove u obitelji je u većinski muslimanskoj Bosni i Hercegovini - 37 posto.

Razlike između zapadnih i istočnih europskih zemalja postoje i kada je vrednovanje vlastite kulture u pitanju. Najviše pozitivnih odgovora na pitanje je li njihova vlastita kultura nadmoćnija nad stranim kulturama su dali ispitanici u Rusiji (69%), zatim u Rumunjskoj (66%) i Bugarskoj (69%). Ali, još samouvjereniji su Grci (89%). Osjećaj da vlastita kultura nije iznad drugih je najizraženiji kod Španjolaca i Belgijanaca. Samo 20 posto Španjolaca smatra da je njihova kultura nadmoćnija u odnosu na druge, a 21 posto Belgijanaca. Zatim slijede Nizozemci s 31 posto. Ni Francuzi ne misle da je njihova kultura mnogo nadmoćnija - 36 posto je glasalo s "da". Kada je pak riječ o Njemačkoj, 45 posto ispitanih Nijemaca smatra njemačku kulturu nadmoćnijom u odnosu na druge svjetske kulture, u Poljskoj i Češkoj 55 posto. Slovaci i Mađari su tu negdje kao i Nijemci sa 44 i 46 posto.

Veliki ideološki razdor

Vrlo velika razlika između istoka i zapada Europe se vidi kada je riječ o istospolnim brakovima. 86 do 88 posto ispitanika u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj je za, zatim slijede druge zapadne zemlje, kao na primjer Njemačka sa 75 posto, Francuska sa 73 i Španjolska sa 77 posto ispitanika koji su se izjasnili pozitivno o istospolnim zajednicama. Među istočnoeuropskim zemljama najveći postotak onih koji su za istospolne zajednice je u Češkoj - 65 posto. Znatno manje je u susjednoj Poljskoj (59% je protiv). Još veći postotak onih koji odbacuju istospolni brak je u Rumunjskoj (74%) i Bugarskoj (79%). Najveći postotak ispitanih građana koji su protiv istospolnog braka je u Bosni i Hercegovini 84 posto, Litvi 85 i Rusiji čak 90 posto.

Kada se radi o odnosu države i religije nisu toliko duboki razdori između Zapada i Istoka. Najviše građana koji su za to da se odvoje država i religija je u Švedskoj i Finskoj, 80 i 77 posto. Slijedi Bosna i Hercegovina, gdje se 76 posto građana izjasnilo za odvajanje. Ukupno gledano, sve europske zemlje podržavaju odvajanje religije od države. Samo je u Rusiji, Bjelorusiji i Bugarskoj 50 posto građana neodlučno. Jedino su u zemljama na rubu Europe za to da država podržava religiju, kao na primjer u Gruziji (52%) i Armeniji (59%).

Ova studija ne ostavlja prostora za sumnju. Ideološki razdor je podijelio Europu na zapadnu i istočnu. No, tu je još veliki broj drugih razdora koji dijele Europu. Jer, pitanja iz studije koju je proveo Pew Center su sporna i u samim zemljama, a ne samo na razini čitave Europe.

Piše: Kersten Knipp/DW
31.10.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/pew-research-center-europa-je-ideoloski-podijeljena/115153/