Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 11:21:54
TROMJESEČJE

Petrokemija ove godine izgubila već 36,5 milijuna kuna

Prodaja gnojiva je pala zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u veljači i djelomice u ožujku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Kutinska Petrokemija je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 36,5 milijuna kuna, ali je gubitak manji od planiranog, do 39,6 milijuna kuna, što je postignuto maksimalnim mjerama štednje i racionalizacijom na svim razinama, izvijestili su iz tvrtke koja je na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora prezentirala rezultate poslovanja u prvom kvartalu.

Proizvodnja je u tom razdoblju bila 8,6 posto veća od plana, dok je prodaja mineralnih gnojiva ostvarena na razini 93,7 posto plana, a glavni razlog za to bili su nepovoljni vremenski uvjeti u veljači i djelomice u ožujku, što je rezultiralo posebno malim isporukama na hrvatsko i regionalno tržište.

Predsjednik Uprave tvrtke Boris Mesarić istaknuo je da je udio sirovina i energije, a tu se ubraja i plin koji im je osnovna sirovina za proizvodnju, u ukupnim rashodima dosegao razinu od 77,1 posto, a uzbuna bi trebala biti već kada ova stavka dosegne 63 do 65 posto.

"Iz ovoga je jasno da je suština poslovanja Petrokemije cijena plina, jer od svih proizvođača u Europi i široj okolici Petrokemija plaća najskuplji plin. Pitanje cijene plina, te pitanje oporavka poljoprivredne proizvodnje u domaćem, regionalnom i europskom okruženju, obilježit će stoga poslovanje tvrtke u narednom razdoblju", naglasio je Mesarić.

Kako Hrvatski fond za privatizaciju još nije dostavio službeni zahtjev za smjenu Mesarića NO nije se jučer očitovao o toj temi.

"Čim stigne takav zahtjev odmah ćemo sazvati novu sjednicu, jer je u interesu tvrtke, zaposlenika i dioničara da se cijela ova situacija što prije okonča", kazao je predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus.(hina/metro-portal)

30.04.2010. 11:21:54
http://metro-portal.hr/petrokemija-ove-godine-izgubila-vec-36-5-milijuna-kuna/39007/