Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2009. 14:57:47
OSTAJE IZA REŠETAKA

Hrvoju Petraču odbijena zamolba za pomilovanjem

Odluku mora potvrditi predsjednik Mesić koji se do sada nikad nije razilazio u mišljenjima s Komisijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX)

Molba za pomilovanje Hrvoja Petrača odbijena je na temelju negativnog prijedloga ministra pravosuđa Ivana Šimonovića. Komisija za pomilovanje predsjednika RH usvojila je prijedlog ministarstva pravosuđa, no slamka za spas može biti predsjednik Stjepan Mesić iako je on najavio da će se držati mišljenja Komisije. Mesić će odluku o pomilovanjima objavitiu srijedu uoči Božićnih praznika kada je to uobičajeno.

Podsjetimo, Hrvoje Petrač trenutno u pulskoj kaznionici guli jedinstvenu kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog poticanja na otmicu malodobnog sina generala Vladimira Zagorca i iznudu novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna. Sredinom prošlog mjeseca izišlo je u javnost da je Petrač podnio molbu za pomilovanjem.

Na temelju dokumentacije koja je bila potrebna za razmatranje pomilovanja, a koju je dostavio Odjel za pomilovanje Ministarstva pravosuđa, Komisija je trebala odluku donijeti još prošlog petka, no odgođena je za danas. Na Petračevu žalost, negativna je.

U tim su se materijalima nalazile sudske odluke po kojima zbog osude za otmicu sina Vladimira Zagorca te za iznudu od novomarofskog poduzetnika treba ostati u zatvoru do 2013. godine, zatim podaci o svim odlukama tijekom dosadašnjeg odsluživanja kazne, o ponašanju u zatvorima u Lepoglavi i u Puli, potom o osobnim prilikama (postao je djed u međuvremenu), te nalazi psihološkog vještačenja o tome je li sklon recidivizmu.

U pravilu, predsjednik poštuje stav Komisije, ali ga se ne mora držati: "Dosad sam uvijek poštovao odluku Komisije za pomilovanja pa će tako biti i ovaj put, kada je na dnevnom redu Hrvoje Petrač. Nismo se nikada razišli u stavovima. Ako ga oni odbiju predložiti za pomilovanje, i ja ću biti za to", rekao je Mesić.


18.12.2009. 14:57:47
http://metro-portal.hr/petrac-remains-in-der-cuza/28866/