Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2011. 16:48:37
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Petorica veličanstvenih za 150. godišnjicu HAZU

Zagrebačka filharmonija u petak 29.4. priprema veliki svečani koncert u povodu 150 godina od utemeljenja HAZU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZF)

Petorica veličanstvenih - Papandopulo, Gotovac, Baranović, Devčić, Šulek - i pet antologijskih djela hrvatske glazbe za 150. obljetnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti!

U godini u kojoj obilježava svoju veliku obljetnicu - 140 godina od početka djelovanja - Zagrebačka filharmonija u petak 29.4. priprema veliki svečani koncert u povodu 150 godina od utemeljenja ove krovne hrvatske institucije. Utemeljena 1861. inicijativom đakovačko-srijemskog biskupa Josipa Juraja Strossmayera, HAZU danas okuplja vodeće znanstvenike i umjetnike, skrbi o našoj kulturnoj baštini te promovira hrvatsku znanost i umjetnost u zemlji i u inozemstvu.

Ponosna na vlastitu veliku prošlost i ulogu u promociji hrvatske umjetnosti daleko preko granica domovine, Zagrebačka filharmonija s posebnom časti odazvala se pozivu na organizaciju ovog koncerta. A za tu svečanu prigodu priredila je i poseban program koji će predstaviti pet antologijskih djela petorice veličanstvenih ličnosti hrvatske glazbe!

Uvertiru Papandopulovoj operi Amfitrion slijedit će Gotovčevo Simfonijsko kolo, a nakon Istarske suite Natka Devčića, u samom finalu večeri slušat ćemo svečani prolog Scientiae et arti Stjepana Šuleka. U vokalnom ciklusu Z mojih bregov Krešimira Baranovića na poeziju Frana Galovića predstavit će se cijenjeni hrvatski bariton Siniša Hapač, a orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će maestro Zoran Juranić.

Obljetnica i koncert održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske. Iz Filharmonije i Akademije poručuju: Ne propustite "petoricu veličanstvenih" - Papandopula, Gotovca, Baranovića, Devčića i Šuleka - i pridružite nam se u velikoj svečanosti obilježavanja 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ulaz je slobodan!

26.04.2011. 16:48:37
http://metro-portal.hr/petorica-velicanstvenih-za-150-godisnjicu-hazu/58166/