Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2008. 20:27:20

Petina djece boji se škole

Prema mišljenju stručnjaka, čak dvadeset posto djece strahuje od početka školske godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zrinx)

Iako su strahu najpodložniji prvašići, koji se boje hoće li naći prijatelje i kako će ih druga djeca prihvatiti, i iskusni školarci imaju svoje traume s kojima se moraju boriti. No, kako djeca rijetko govore o takvim stvarima, brojka bi mogla biti i veća.

Prema istraživanju austrijske pedagogice Marie Luise Doblhofer iz gimnazije u Welsu, najučestaliji simptomi straha od škole su bolovi u trbuhu, glavobolja, povraćanje, utučenost, agresija ili depresija. Najčešći uzrok je strah da neće ispuniti očekivanja ili da će se nečime osramotiti pred razredom.

Problem predstavljaju, naravno, i želje roditelja koji vrlo često odabiru pogrešne škole za svoju djecu i prevelika očekivanja koja se postavljaju pred mališane. Nije rijedak slučaj i da roditelji vlastiti strah koji su imali od škole prenesu na svoje potomke.

Strah od škole javlja se u raznim situacijama, a najčešći je kod učenika koji su ušli u pubertet, tj. djece u dobi od 12–14 godina. Djevojčice su izloženije bojazni od dječaka, barem tako zaključuju pedagozi, no moguće je da je to privid jer su djevojčice otvorenije i lakše razgovaraju o svojim osjećajima.

Pravi lijek protiv straha ne postoji, no roditelje se poziva da češće razgovaraju s djecom, potrude se približiti mladeži u osjetljivom razdoblju puberteta i na taj način odagnaju strah. Ponekad je dovoljno čak i razgovarati s vršnjacima, koji će svojim prihvaćanjem djece takvom kakva jesu najučinkovitije pomoći.

Preporuka je obratiti pažnju na simptome i ukoliko nisu posljedica neke bolesti shvatiti ih kao upozorenje da nešto nije u redu, i riješiti problem posvećivanjem dovoljne pažnje djetetu. (METRO)

21.08.2008. 20:27:20
http://metro-portal.hr/petina-djece-boji-se-skole/10981/