Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2022. 09:30:00
IZLOŽBE

Peter Weisz izlaže u Belišću

Iskustvo vam omogućava da radite spontano, bez straha od eventualnih grešaka u procesu stvaranja - jer ćete greške u doradi odstraniti, kaže autor

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)

Suvremeni europski likovni umjetnik, akademski slikar Peter Weisz, autor iznimnog opusa, respektabilnog ugleda, izlagač na brojnim izložbama, predstavlja se početkom listopada ove godine s novom samostalnom izložbom u Belišću.

Gospodine Weisz, samostalno izlažete u Belišću, od trećeg listopada ove godine u atraktivnom predvorju Gradske uprave.

-Posebno mi je draga ova izložba u Belišću-jer sam prva 3 razreda osnovne škole tamo pohađao. Bilo je to lijepo djetinjstvo, sjećanje i na roditelje.

Grad Belišće je vrlo profesionalno, ljubazno i u reprezentativnom prostoru uz dobrodošlicu uradio i pripremu izložbe, kao i sve popratno što je potrebno. 

Izlagao sam u mnogo velikih "svjetskih" gradova (New York, Toronto, Rim, Pariz, Beč, ....itd.itd ) i muzeja (više od 200 što skupnih, što samostalnih izložbi) - ali sam se uvijek sa veseljem odazivao pozivima za izložbe i u manjim mjestima. Uvijek sam tamo nailazio na ljubazne ljude koji žele kulturni doživljaj i iskreni su u svojem i pristupu i doživljaju.

Riječ je o izložbi s 33 djela.

- Da..izlažem 33 recentna djela, raznih formata, sve ulja ili akrilik na platnu

Izlažete djela specifičnog rukopisa.

O mom likovnom rukopisu više su rekli razni domaći i strani povjesničari umjetnosti i likovni kritičari.... Većina se  složila da je on poseban. To bi bila zajednička nit - koju smatram komplimentom....da sam osebujan, poseban, prepoznatljiv - jer to samo potvrđuje moj iskreni pristup onome što radim i kako slikam.

Vaš je kolor također osebujan, nenametljiv je ali i itekako prisutan.

- Volim koristiti jak kolor - jer on daje snagu crtežu, liniji i kompoziciji - on pojačava ekspresiju - ako sama slika to zahtjeva.

Skloni ste i ekspresionizmu, novoj figuraciji i apstrakciji.

- Sva tri nabrojana likovna pravca su mi bliska , najčešće se njima koristim, čak na jednoj slici imam fragmente svih njih...pa ponekad i tzv. art brute.

Koliko je iskustvo važno u kreaciji umjetničkog djela?

- Iskustvo vam omogućava da radite spontano, bez straha od eventualnih grešaka u procesu stvaranja - jer ćete greške u doradi odstraniti. Međutim, kod svakog umjetnika koji želi prvenstveno biti ISKREN - najbitnija je inspiracija.

Što je danas vodeći likovni prasvac u svijetu, pitam Vas jer imate golemo međunarodno iskustvo?

-  Ne pratim mondene pravce, radim po osjećanju...i dozvoljavam da svaka generacija i svaki pojedinac odabere ono što sam podsvjesno osjeća da je to najprikladnije kako izraziti ono što želi podijeliti sa nama

Često izlažete. Koliko je izlaganje važno za umjetnika?

- Izlažem kampanjski. Nekih godina više, drugih manje. Više mi ne trebaju izložbe radi potvrđivanja samoga sebe - ali naravno volim čuti, vidjeti kako moji radovi djeluju na druge. Jesam li uspio uspostaviti komunikaciju.

Što je još novo u atelijeru?

- U atelijeru je momentalno zatišje - no to može biti i skupljanje emocija i doživljaja za neku buduću jaču likovnu aktivnost. Kada dođe vrijeme za to.

Planovi...?

- Planova ima dosta...no bojim se vremena manje. Za sada je dogovorena izložba u Gradskoj Galeriji u Varaždinu za siječanj 2023...poslije nje i u Čakovcu. Želja mi je napraviti veću samostalnu izložbu još i u Italiji ( dugo sam živio tamo i izlagao u mnogim gradovima ), zatim u Izraelu te u New Yorku ili Washingtonu u USA. Ukaže li se još neka prilika za izložbe, radova imam dovoljno ( i to je benefit dugo godina slikanja ) i rado ću izlagati gdje me pozovu - i pobrinu se za sve potrebno oko pripreme i održavanja izložbe.

Piše: Miroslav Pelikan
07.10.2022. 09:30:00
http://metro-portal.hr/peter-weisz-izlaze-u-beliscu/139547/