Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2008. 02:25:16

Peter Buck o 'Accelerate-u'

Fotografija vijesti

Peter Buck, čovjek koji je odgovoran za riffove R.E.M.-a, glavna je zvijezda njihove posljednje glazbene avanture - ‘Acceleratea’, albuma koji se može opisati kao rock-djelo bona fide. Peter je jedan cool tip, nosi jarko ružičastu majicu, nikada ne skida naočale i autentični je primjerak rock-zvijezde. Izlazak albuma u izbornoj godini posve je slučajan, no Buck kaže da se američka atmosfera da osjetiti.

- ‘Accelerate’ odražava sva sranja s kojima se suočavamo, sve što smo gledali na televiziji, našu vladu ili kako to već želite nazvati. Nismo to planirali, jednostavno je to bio energetski output - tvrdi glazbenik kojemu je rock posao i zabava. Na pitanje osjeća li nedostak zabave u današnoj glazbi, odgovara: - Ponekad. Još uvijek ima dobre glazbe iako ne slušam radio niti toliko gledam televiziju, pa nisam siguran što sve ljudi slušaju.

Ponekad u restoranu čujem neku stvar i pomislim ‘Koji je ovo k...?’, ali onda shvatim da je to glazba koja se danas sluša. Ipak, ima izvanrednih zvukova i muzike, samo ih treba pronaći. Dok sam živio u Seattleu smetalo mi je što se u posljednjih deset godina slijedi put Nirvane, put ljutnje i otuđenja. Nirvana je jedan od najvećih bendova, ali više nikada ne želim slušati pjesme o čovjeku koji mrzi život - odlučan je Buck koji tvrdi da je većina takvih izvođača zapravo bogata i uspješna, pa kaže, samo jednog dana odluče pisati glazbu u stilu ‘pjevat ću o tome kako sam mlad i bijesan’.

- Ne da mi se to više slušati. Ja sam vjerojatno isto tako ljut kao i bilo tko na planetu, ali... Kad slušam takve ploče, pomislim ‘Daj, nemoj više kukati!’.
O dvadeset i osam godina rada R.E.M.-a, Buck progovara jednako iskreno.

- S vremenom ponekad postanete demotivirani pa se zapitate ‘Zašto ja to radim?’ i ‘Je li to uopće vrijedno?’, ali većinom se osjećate dobro jer svirate i snimate glazbu, a to je odlično! Zna biti teško, ali je svejedno odlično... Borite se da ostanete kreativni i fokusirani i pitate se vrijedi li to sve sranja koje morate trpjeti. Odgovor je: ‘Da, vrijedi!’. Ipak, svake je godine sve izvjesnije da će netko od nas reći ‘Hmm, stvarno više ne želim ovo raditi’. 

15.04.2008. 02:25:16
http://metro-portal.hr/peter-buck-o-accelerate-u/5885/