Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2010. 07:24:00
8. ZFF

Petak na ZFF-u

Gerard Depardieu i Isabelle Adjani dovoljan su magnet za publiku, a ima i naših u tuđim filmovima

Petak na Zagreb Film Festivalu
Petak na Zagreb Film Festivalu (ZFF)

U suradnji s Vilnius Film Shorts Festivalom, godišnjoj manifestaciji posvećenoj stvaralaštvu mladih filmaša sa svih strana svijeta, na ZFF-u će biti prikazan program pet kratkih filmova litvanskih filmaša. Riječ je o neovisnim, svježim i nekomercijalnim naslovima: 'Znam te' Dovilė Šarutytė, 'Dobra Ana' Mikasa Žukauskasa, 'Bilo bi divno, ali...' Line Lužyte, 'Lernavan' Marata Sargsyana i 'Bergen' Andriusa Blaževičiusa. Projekcijama će nazočiti i Rimante Daugelaite, koordinatorica Festivala Vilnius Shorts Film. Program Litva u fokusu bit će prikazan u 15.30 sati u Plesnom centru.

U kinu Tuškanac u 18 sati na rasporedu su dva dokumentarca: film 'Početni udarac' Hüseyina Tabaka prati austrijsku reprezentaciju beskućnika koji se pripremaju za svjetski kup u Australiji 2008. Prvi dokumentarni film profesionalnog montažera i redatelja te selektora programa Kockice Vladimira Gojuna, 'Ciklusi', govori o 24-godišnjem Jošku koji boluje od malignog tumora. Film je nagrađen kao najbolji debitant na Danima hrvatskog filma kao i Grand Prixem Mediteran Film Festivala.

U dugometražnoj će konkurenciji u 19.30 sati u kinu Europa biti prikazan njemački film 'Pljačkaš' Benjamina Heisenberga koji je baziran na istinitoj priči o Johannu Rettenbergeru, čovjeku s mnogim talentima. On je, naime, uspješni maratonac i serijski pljačkaš banaka.

Francuski predstavnik iz programa Velikih 5 je drama 'Mamut' redateljskog dvojca Gustava de Kerverna i Benoîta Delépinea, u čijem je središtu sumorni i šutljivi zaposlenik klaonice pred odlaskom u mirovinu. Naslovne uloge sjajno su odigrali Isabelle Adjani i Gérard Depardieu. Film će biti prikazan u Muzeju suvremene umjetnosti u 20.30 sati.

Novi program 'Strano, a naše' prikazuje filmove inozemnih produkcija u kojima su značajne uloge odigrali ili druge umjetničke doprinose dali umjetnici iz Hrvatske. Bugarski film 'Prognoza' u režiji Sophie Zornitse, u kojem jednu od naslovnih uloga igra Krešimir Mikić, govori o mladoj pripravnici Margariti čiji prekid s dečkom u Engleskoj izazove niz polemika na nacionalnoj osnovi.

Posljednji program počinje točno u ponoć - riječ je o programu MTV Director's Cut, glazbenim videospotovima kultnih filmskih režisera i to na velikom platnu kina Europa! Nakon spomenutog programa u kinu Europa sve će posjetitelje zabavljati DJ Jura, u Lemon Baru Dancewich, a u Jabuci će se održati MTV Director's Cut afterparty.

22.10.2010. 07:24:00
http://metro-portal.hr/petak-na-zff-u/50109/