Metro-portal.hr

objavljeno 26.09.2012. 20:16:00
PREVENCIJA

Pet vrsta raka koje možete spriječiti vježbanjem

Tjelesna aktivnost uvelike pomaže u smanjenju rizika od dobivanja određenih vrsta raka

Vježbanjem smanjite rizik od raka
Vježbanjem smanjite rizik od raka (Shutterstock)

Fizička aktivnost i zdravlje su nerazdvojni, a već je priličan broj istraživanja pokazao da redovno bavljenje nekom vrstom vježbanja sprječava pojavu određenih vrsta raka. 

Rak želuca nastaje u stanicama unutarnjeg zida želuca, a istraživanje objavljeno u European Journal of Cancer pokazalo je da su osobe koje su redovno prakticirale neki sport, primjerice košarku tri puta tjedno smanjile rizik za dobivanje raka želuca 20 do 40 posto.

Visoko intenzivni sportovi poput plivanja dobri su za žene, a one koje se bavile takvim sportom imale su upola manji rizik od dobivanja raka jajnika od žena koje nisu bile fizički aktivne. 

Kad smo već kod vrsta raka koji napadaju žene, rak dojke koji počinje u mliječnim kanalima je najčešći, a žene koje su barem pet puta tjedno vježbale i zdravo se hranile također su prepolovile rizik od dobivanja raka dojke.

Rak pluća je najrasprostranjeniji, a i ovdje je najbolja prevencija visoko intenzivni sportovi ili naporno kondiciono vježbanje.

Što se tiče muškaraca, već i rekreativno bavljenje sportom smanjuje rizik od naprednih faza raka prostate, a također je smanjivalo smrtnost kod bolesnika s već razvijenom bolešću. 

26.09.2012. 20:16:00
http://metro-portal.hr/pet-vrsta-raka-koje-mozete-sprijeciti-vjezbanjem/74087/