Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2011. 22:23:00
BEZ STRAHA

Pet 'loših' navika koje su u biti zdrave

Spavanje, sunčanje, odlazak u toplice, seks i vino stvari su koje si ne biste trebali uskraćivati, ali ni pretjerivati u njima

Sunčanje
Sunčanje (Deviantart/Shutterstock)

Kad su u pitanju navodno loše navike koje ćemo vam navesti u nastavku, za vas imamo dvije riječi - samo naprijed! Vrijeme je da se oslobodite osjećaja krivice i počnete uživati, naravno u umjerenim količinama, u navikama koje su stekle lošu reputaciju zahvaljujući pretjerivanju i manjku samokontrole. Ponavljamo, samo naprijed, ali mudro. Tako ćete poboljšati kvalitetu življenja, ojačati imunitet i bolje kontrolirati težinu, čisto da spomenemo samo neke od prednosti. Evo o kojim navikama govorimo:

Spavanje. Treba li uopće pisati o važnosti dobrog sna? Spavanje poboljšava pamćenje i koncentraciju, jača imunitet i čuva energiju koja vam je potrebna da pregurate dan. Zezajte se sa spavanjem i počet će se javljati zdravstveni problemi, depresija i tjeskoba. Vaš obiteljski liječnik vam može potvrditi da manjak sna ima veze s netolerancijom na glukozu, hipertenzijom pa čak i s nakupljanjem kilograma (ako ne spavate, vjerojatnije je da ćete jesti nezdravo i vrijeme provoditi ispred TV-a). Svi ti čimbenici vas približavaju k ozbiljnim srčanim problemima. Nema izvlačenja, ako volite sami sebe, spavat ćete svakog dana sedam do osam sati.

Previše seksa?! Seks je ne samo najugodniji oblik tjelesne aktivnosti već nas čini sretnijima i raspoloženijima s obzirom da se tijekom njega luče endorfini i oksitocin. Međutim, jedna od najvećih i najvažnijih zdravstvenih koristi seksa je snižavanje krvnog tlaka i razine stresa, a to potvrđuju i rezultati istraživanja provedenog u Škotskoj, objavljeni u časopisu Biolology Psychology. U istraživanju su sudjelovala 22 muškarca i 24 žene - pratio se njihov krvni tlak u odnosu na učestalost seksualnih aktivnosti. Dakle, seks je zdrav i dobar i samo naprijed!

Odlazak u spa. Volite masaže i stalno se sukobljavate s ljudima koji vas optužuju da ste lijeni i razmaženi? Vrijeme je da im stavite do znanja da je to što radite jako zdravo - masaža snižava hipertenziju jer se tijekom nje stimuliraju specifični receptori koji šalju signale mozgu da dovede tijelo u red.

Kupanje u suncu. Vedri, sunčani i topli dani zaista nam mogu poboljšati raspoloženje. Sunce je prirodni antidepresiv. Prema rezultatima nedavno provedenog istraživanja, stajanje na suncu nekoliko minuta svakoga dana neutralizira djelovanje hormona koji potiču na spavanje tako da ostajemo budni i energični tijekom čitavog dana. Nadalje, kako potvrđuje i Američka akademija za dermatologiju, ako kožu izložimo suncu, doći će do sinteze vitamina D koji sprječava slabljenje kostiju, srčane bolesti i rak, da spomenemo samo neke prednosti. Dakle, nanesite kremu za sunčanje i hrabro na sunce, barem s vremena na vrijeme. Ne zaboravite, umjerenost je ključ.

Konzumiranje vina. Mnogo se špekuliralo o tome koliko je vino dobro za srce. Ono održava naše krvne žile fleksibilnima jer povećava razinu dobrog kolesterola, a kako pišu stručnjaci Mayoclinica, sadrži i resveratrol, sastojak koji smanjuje količinu lošeg kolesterola i tako sprječava začepljenje krvnih žila.

29.11.2011. 22:23:00
http://metro-portal.hr/pet-losih-navika-koje-su-u-biti-zdrave/57412/