Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2010. 16:52:20
ODBOR ZA MEDIJE:

Pet kandidata u borbi za jedno mjesto u Vijeću HRT-a

Odbor za medije je listu s pet pravovaljanih kandidatura uputio saborskim klubovima na usuglašavanje

Vijeće HRT-a
Vijeće HRT-a (Drago Sopta/CROPIX)

Saborski Odbor za medije utvrdio je danas listu od pet kandidata za jedno mjesto u Programskom vijeću HRT-a, ono Siniše Grgića koji je podnio ostavku na članstvo u Vijeću. Odbor je listu s pet pravovaljanih kandidatura - Dubravko Bartulac, Petar Lovrić, Mirko Terzić, Zorislav Antun Petrović i Ivanka Luetić Boban - uputio saborskim klubovima na usuglašavanje.

Budući da je Grgić u Vijeće bio izabran iz kvote saborske većine, predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) je HDZ-ove članove Odbora upitao imaju li već kandidata čije bi imenovanje predložili, na što su oni odgovorili da nemaju, te je zaključeno da će se oko predloženih pet kandidata pokušati usuglasiti klubovi većine i manjine. Ne uspiju li se, pak, usuglasiti, klubovi saborske većine predložit će svoga kandidata. Tomu je prethodilo skidanje s dnevnog reda sjednice Izvješća o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije, te dopunjenog Izvješća o radu Programskog vijeća i Ravnateljstva HRT-a.

Skidanje s dnevnog reda zatražili su HDZ-ovi članovi Odbora, prozivajući predsjedavajućeg Stazića što je te točke stavio na dnevni red iako vlada od njima nije dostavila svoje mišljenje. "Smatram da se Odbor ne može ni sazvati prije nego dođe mišljenje vlade, zašto forsirate sazivanje Odbora bez mišljenja vlade", upitao je Stazića HDZ-ov Josip Đakić.

Stazić mu je odgovorio da se Sabor, pa ni njegova radna tijela, "ne mogu ravnati po kalendaru vlade, nego obrnuto", istaknuvši da su ta izvješća upućena prije mjesec i više dana, te da je vlada imala dovoljno vremena o njima se očitovati.

No, HDZ-ova većina izglasala je da se oba izvješća skidaju s dnevnog reda, nakon čega se Stazić u ime Odbora ispričao HRT-ovu izaslanstvu, koje su predvodili v.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac i predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas, te čelniku Vijeća za elektroničke medije Zdenku Ljevaku.

Prepirke između vladajućih i oporbenih članova Odbora nastavljene su i za rasprave o predloženim izmjenama Zakona o patentu, nakon što su HDZ-ovi članovi Odbora prigovorili zašto Odbor za medije raspravlja o patentima koji se odnose na lijekove.

Stazić im je odgovorio da je, po saborskom Poslovniku, Odbor za medije matičan za pitanja intelektualnog vlasništva, u koja spadaju i patenti.

"Ako mislite da ovaj odbor nije nadležan, predložite da se i ta točka skine s dnevnog reda, pa ću ja to staviti na glasovanje", poručio je HDZ-ovim članovima Odbora, koji su ipak pristali da se ta točka raspravi, te je ona potom dobila jednoglasnu potporu Odbora.

26.10.2010. 16:52:20
http://metro-portal.hr/pet-kandidata-u-borbi-za-jedno-mjesto-u-vijecu-hrt-a/50329/