Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2013. 18:25:00
UPS

Pet čestih pogrešaka u prehrani

Neke od navedenih stvari sigurno radite, jednostavno zato što ne razmišljate

Salate mogu biti izuzetno kalorične
Salate mogu biti izuzetno kalorične (Arhiva)

U slučaju da niste na dijeti, sigurno se trudite paziti na prehranu, iako ne toliko rigorozno. No, tako je vrlo lako napraviti neke greške koje nas mogu koštati ili zdravlja ili nekoliko dodatnih kilograma u trenu.

Primjerice, ako niste previše gladni, u restoranu ćete se odlučiti za salatu jer, eto, ona ne deblja i zdrava je. No, vrlo često je upravo salata jedno od najkaloričnijih jela koja možete odabrati zbog dodataka poput sira i šunke i raznih preljeva punih vrhnja i ulja. Uz to, istraživanje je pokazalo da je šest od 270 salata kupljenih u restoranima i kafićima imala manje soli od vrećice čipsa.

Preskakanje doručka jedna je od najčešćih grešaka koje činimo u prehrani. Bezbrojna su istraživanja pokazala da kasnije tijekom dana jednostavno ne možemo nadoknaditi vitamine i minerale koje smo trebali konzumirati ujutro kako bi naš metabolizam dobro radio kroz dan.

Padanje na trikove proizvođača raznih light ili nemasnih verzija hrane napravit će pravi dar mar u tijelu ukoliko pretjeramo. Naime, kako bi popravili okus koji daje nizak sadržaj masti, u takve se proizvode trpa velika količina šećera. Taj će šećer izazvati navalu inzulina, a kad on padne, bit ćete gladni kao lav.

Ako izbjegavate mliječne proizvode iz nekog razloga, razmislite još jednom, jer na taj način ostajete bez dragocjenog izvora kalcija što će vam stvoriti mnogo zdravstvenih problema.

Za kraj, jedan savjet ako uzimate lijekove: pazite koju tekućinu pijete uz lijekove. Sok od grejpfruta može pojačati djelovanje nekih lijekova i izazvati nepredvidive popratne pojave, alkohol će pojačati učinak tableta za spavanje, dok će kombinacija s protuupalnim lijekovima ili aspirinom izazvati krvarenje želuca. 

10.03.2013. 18:25:00
http://metro-portal.hr/pet-cestih-pogresaka-u-prehrani/76947/