Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 17:26:28
UZAVRELO SUSJEDSTVO

Pet Bošnjaka optuženo za planiranje terorističkih napada

Osumnjičeni se, između ostalog, terete za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom

(Arhiva)
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv petorice Bošnjaka koje se sumnjiči da su pripremali terorističke napade u toj zemlji, priopćeno je u utorak iz sjedišta ovog suda u Sarajevu.

Kako se objašnjava, potvrđena je optužnica protiv Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića, Edisa Velića, Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila. Njih se tereti za kaznena djela terorizma, udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.

Među ostalim u optužnici se navodi kako je optuženi Rijad Rustempašić organizirao skupinu ljudi čiji članovi su postali i optuženi Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil. Ta je skupina nabavljala i posjedovala oružje i eksploziv i različite proizvode prikladne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava. Tijekom pretrage objekata kojima su se oni koristili policija je pronašla i video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena djelovanja.

Tužiteljstvo BiH drži kako je nakana optuženih bila izvesti napad na neki od identificiranih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, gospodarskih i društvenih struktura BiH. Optužnicom koju je potvrdio sud konstatirano je kako su takve zamisli i planirane aktivnosti uhićene skupine predstavljale prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine na unutarnjem i međunarodnom planu. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 17:26:28
http://metro-portal.hr/pet-bosnjaka-optuzeno-za-planiranje-teroristickih-napada/29188/