Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2011. 18:38:00
RUŠENJE VLADE SE NASTAVLJA

Pernar i prosvjednici okupirali Cvjetni trg

Nakon kratkog prepucavanja s policijom u Radićevoj, prosvjednici krenuli prema sjedištu HDZ-a

Fotografija vijesti

U 18 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu počeo je novi prosvjed protiv vladajuće strukture pod organizacijskom palicom Ivana Pernara. Na poziv upućen uglavnom putem društvene mreže Facebooka odazvalo se dvjestotinjak ljudi, ali prema najavama organizatora očekuje ih se barem tisuću.

Na samom početku nije zabilježen niti jedan incident. Prosvjednici svoja mišljenja iznose uzvikujući parole kao što su „Dolje Vlada", „Što Jadranka čeka", "Karamarko, lopove" te noseći transparente s raznim natpisima. Policija je kao i prije par dana blokirala prilaze Gornjem gradu, s tim da je tek nekolicina njenih djelatnika u blizini Cvjetnog trga. Dakle, glavnina snaga koncentrirana je na ulicama koje vode do Markova trga. Prosvjednici su pak ovaj put bolje organizirani - međusobno su odabrali nekoliko osoba koji imaju funkciju redara i koji će u slučaju potencijalnih incidentnih situacija smirivati strasti. Policija očekuje da će prosvjednici krenuti ka Markovom trgu kad ih se skupi još više.

Podsjetimo, prošloga su četvrtka prosvjednici krenuli su prema Markovu trgu, gdje se nalaze zgrade Sabora i Vlade krenuli oko 18 sati sa središnjeg zagrebačkog trga. S policijom su se sukobili kad su došli do kordona koji im je zapriječio prilaz mjestu na kojem je zabranjeno prosvjedovati. Tom prigodom lakše su ozlijeđeni dva prosvjednika i jedna policajka.

Ivan Pernar koji je putem društvene mreže Facebook organizirao prosvjed pokušao je tada probiti policijski kordon, a kasnije je i prijavljen zbog toga što službenim putem nije najavio skup. Od 11 privedenih, policija je do početka rada Prekršajnog suda zadržala njih deset, a jednog je pustila jer je utvrdila da nije počinio prekršaj.

Tijekom prosvjeda oštećena su tri osobna vozila, uključujući jedno policijsko i zapaljena tri kontejnera. Večeras bi priča po najavama organizatora trebala biti znatno manje dramatična.

28.02.2011. 18:38:00
http://metro-portal.hr/pernar-i-prosvjednici-okupirali-cvjetni-trg/55933/